Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okradli stařenku o 700.000 korun

Podvodnice požádala důchodkyni o vodu 

„Paní, můžeme u vás napsat vzkaz pro Novákovi z třetího patra?“ Nebo: „Pani, nedala byste mi trochu vody?“ Mohlo by se zdát, že to jsou jen obyčejné žádosti anebo úryvky z nějaké divadelní hry. Kdo, by tipoval druhou možnost, rozhodně by byl k pravdě daleko blíže. Takhle podobně totiž začínají zlodějské akce skupin, které okrádají důchodce. Vše mají pečlivě sehrané, působí obvykle v dvojici až trojici. Jeden či dva zaměstnávají důchodce a zároveň rozptylují jejich ostražitost, další se vloudí do bytu nepozorován a krade. Jsou o to zákeřnější, že vypadají velmi slušně a působí spořádaným dojmem.  
 
Ta zdánlivá spořádanost je tím hlavním důvodem, proč je důchodci vpustí za práh svého bytu. Netuší, že vše je předem nazkoušené a oni jsou jen dalšími aktéry v novém dramatu s názvem, dejme tomu „Okrademe důchodce“. Ten, kdo by odhadl, že lidé jsou dostatečně opatrní a že to zlodějům nevyjde, by se však bohužel mýlil.

senioři.jpg

 
 Policisté z náchodské kriminální služby jen za minulý týden evidují dokonce tři případy takto okradených důchodců.  Obrací se proto na veřejnost, aby si všímali podezřelých návštěv před domky a byty starých lidí, aby své dříve narozené příbuzné stále a stále před podobnými hyenami v lidském hávu varovali.
 
Nejnověji se policisté také obrací na veřejnost, aby pomohla vypátrat pachatelky, které v pátek 2. července 2010 ukradly 84leté stařence z Náchoda téměř 700.000 korun, přes 640.000 v hotovosti, zbytek šperky. To vše měla stařenka doma schované po skříních.
 
Žena ze zlodějské skupinky dokonale využila dobroty důchodkyně. Ačkoli jí nechybělo vůbec nic, tvářila se jako horkem znavená žena v jiném stavu. U výtahu požádala starou paní o trochu vody. Mezitím, co ji důchodkyně bezelstně vpustila do svého bytu a šla s ní až do kuchyně napustit vodu do její plastové lahve, se někdo jiný vplížil otevřenými dveřmi dovnitř a šmejdil.
 
Zlodějská banda si tentokrát bohužel přišla na své, zloděj(ka) v bytě (v zaručených úkrytech) našel peníze a šperky v celkové hodnotě 690.00 korun. Stařenčiny veškeré úspory a cennosti tak zmizely v nenasytných zlodějských rukách. Když stará paní na krádež přišla, bylo už pozdě.
 
Tento případ je vzhledem k výši odcizené částky na Náchodsku nejzávažnější, není to však případ jediný. O čtyři dny dříve, ve stejné ulici jen o pár desítek metrů dál, podobným způsobem okradla zlodějská skupina jinou důchodkyni. Tentokrát staré paní zmizelo téměř 50.000 korun. Policisté mají důvod se domnívat, že se v obou případech jednalo o stejné pachatele.
 

mobil2.jpg

Žena, která kontaktuje důchodce, je tmavovlasá, světlejší pleti. Je asi 20 až 30 let stará, má zavalitou postavu se silnými stehny. Mluví česky, ale ne zcela dobře, prý s polským přízvukem, může se však jednat také o jiný slovanský jazyk, slovenštinu, ukrajinštinu nebo podobně. Jakékoli informace policisté uvítají na bezplatné lince 158.
 
Policisté velice varují všechny dříve narozené: „Nepouštějte nikoho neznámého do svých příbytků! V případě výskytu podezřelých osob ihned volejte linku 158.“
Ilustrační foto policie
 
por. Bc. Eva Prachařová
7. 7. 2010

vytisknout  e-mailem