Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okradli stařenku o 46 tisíc

Opět legenda o smyšlené autonehodě a ukázání cesty do nemocnice 

Na svoji důvěřivost doplatila další seniorka v Hradci Králové.

V pátek 19. listopadu 2010 kolem jedenácté hodiny dopoledne u obchodního centra poblíž náměstí 28. října oslovil neznámý muž cestou na nákup osmdesátiletou důchodkyni. Namluvil jí, že jeho syn měl vážnou dopravní nehodu, a ptal se jí na cestu do hradecké nemocnice. Požádal ji, aby si přisedla do auta a ukázala mu cestu do špitálu. V autě seděla jeho údajná manželka a nějaký mladík. V automobilu pak mobilním telefonem předstíral telefonát s nemocnicí. Poté, co hovor ukončil, požádal seniorku o půjčku peněz na synovu operaci. Jako zástavu jí nabídl balíček dolarů. Důvěřivá důchodkyně s půjčkou peněz souhlasila. Následně autem odjeli do trvalého bydliště staré paní. Důchodkyně pak staršího muže a ženu pozvala do svého bytu na Smetanově nábřeží v krajském městě. V kuchyni jim předala požadovaných třicet tisíc korun. Za ochotu důchodkyni darovali pár náušnic a řetízek. Stařenka poděkovala a šperky si uložila k ostatním cennostem v obývacím pokoji. Než dvojice z bytu odešla, žena požádala o možnost zajít si na toaletu. Poté všichni společně odjeli k nemocnici. Před vjezdem do špitálu se s nimi důchodkyně rozloučila a odjela autobusem domů.
Po návratu do svého bytu zjistila, že v tašce místo dolarů jsou dětské peníze a její šperkovnice je prázdná. Důchodkyně škodu vyčíslila na 46 tisíc korun. Ihned svůj příběh nahlásila na policii.

Staršímu podvodníkovi mohlo být asi 60 let, vysoký byl kolem 165 centimetrů, silnější postavy, tmavých hustých vlnitých vlasů. Na sobě měl světlý plášť. Hovořil slovensky.

Dlouhovlasé blondýně mohlo být rovněž okolo 60 let, vysoká byla asi 160 centimetrů, silnější postavy. Na sobě měla světlý kabát.

Mladík ve věku asi pětadvaceti let, štíhlé postavy a tmavých vlasů řídil vůz šedé barvy. O jaký vůz se jednalo, však seniorka neví.

Případ šetří policisté pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a podvodu. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na dvě léta.

Jedná se již o druhý případ, kdy byl v krajském města takovým způsobem okraden starší občan. Podrobnější informace k prvnímu případu: Důchodce přišel o 235 tisíc korun

Od začátku letošního roku (od 1. ledna do 22. listopadu 2010) policie na Hradecku zaznamenala 14 případů okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky 811 tisíc korun.

Související dokument: Falešný vnuk okradl důchodkyni

nprap. Anna Pešavová - 23. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem