Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okradli dvě seniorky

Důvěřiví důchodci jsou stále terčem podvodníků  

Již pět důvěřivých důchodců okradli v letošním roce (2011) podvodníci na Hradecku. Seniorům odcizili téměř 200 tisíc korun. Poslední dva případy se staly v pátek 11. března 2011.

Poslední podvedená důchodkyně se na policisty obrátila v pátek 11. března 2011 v odpoledních hodinách. Ten den krátce po poledni u jejího domu na Novobydžovsku zastavil vůz se třemi pasažéry. Z auta vystoupil muž a ptal se jí, zda neprodává med. Starší žena řekla, že ano a on jí na to odpověděl, že by si rád nějaký koupil. Pak ho pozvala domů. Zatímco důchodkyni zabavil prodejem medu, vetřela se do domu žena s chlapcem a ukradli jí z obývacího pokoje našetřené peníze.
Žena sice později zavolala na policii, po zločincích se však slehla zem. Devětasedmdesátiletá seniorka škodu odhadla na necelých třináct tisíc pět set korun.
Podle poškozené šlo asi o padesátiletého muže silnější postavy, vysokého asi 180 centimetrů. Měl krátké černé vlasy a vousy. Na sobě měl tmavou bundu a plátěné kalhoty tmavé barvy. Mluvil dobře česky. Ženě s dlouhými černými vlasy mohlo být kolem pětadvaceti let. Podobu chlapce si však seniorka vůbec nevybavuje. Ani k vozidlu není schopna uvést nějaké informace.
Policisté případ šetří pro podezření z přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. V případě dopadení hrozí zlodějům za jejich protiprávní jednání až dvouletý trest odnětí svobody. 

Druhý případ se stal v pátek (11. března 21011)  dopoledne v rodinném domku na Pražském Předměstí v Hradci Králové. U dveří osmdesátileté ženy zazvonil kolem desáté hodiny dopoledne neznámý muž. Tvrdil, že jí nese dva tisíce korun jako doplatek sociálního příspěvku. Pak na důchodkyni vylákal dalších deset tisíc korun pod záminkou, že pro ni vyjedná v souvislosti s jejím zdravotním stavem další sociální výhody. 
Jednalo se asi o čtyřicetiletého muže, vysokého kolem 185 centimetrů, silnější postavy, krátkých světlých vlasů. Oblečen byl do světlehnědé sportovní bundy a kalhot stejné barvy. Hovořil se slovenským přízvukem.
Případ vyšetřují policisté pro podezření z přečinu podvodu. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

Policisté opětovně vyzývají starší občany ke zvýšené opatrnosti. Nevpouštějte žádné cizí osoby do domu a raději se okamžitě obraťte na policejní linku 158.  

Související dokument: Podvodník okradl seniora
                                   Podvodnice okradly stařenku v Hradci

 Více: (NE) BEZPEČNÝ VĚK

Čtěte také: Trocha medu přišla stařenku draho (Hradecký deník, 16. března 2011)

nprap. Anna Pešavová - 14. března 2011
 

vytisknout  e-mailem