Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Okradená seniorka

MLADOBOLESLAVSKO- Podvodníci stále více zneužívají důvěřivosti seniorů. 

Mladoboleslavští policisté opět vyzývají občany a to především seniory, aby dbali zvýšené obezřetnosti.

K poslednímu podvodnému jednání došlo včerejšího dne, tedy 26. července 2018, krátce před desátou hodinou dopoledne v Mladé Boleslavi.

Zatím neznámý pachatel oslovil 87letou seniorku před domem v ulici Kezeliova, kde předstíral, že je pracovník energetické společnosti. Důvěřivá žena jej následně doprovodila do svého obydlí, kde mu umožnila zjistit stav na elektroměru a plynoměru. Muž po seniorce poté požadoval uhradit částku jeden tisíc sedm set korun za provedení revize.  Uschovanou hotovost žena vzala v jeho přítomnosti ze zásuvky ve skříňce. Podvodník ji následně vyzval, aby se šla ještě jednou podívat ven na elektroměr a v té chvíli ženu připravil o všechny uložené peníze. Až po jeho odchodu zjistila, že jí byla odcizena finanční hotovost ve výši 12 tisíc korun.

Policisté upozorňují na nejčastější způsoby, kterými se  pachatelé snaží podvodně vylákat ze seniorů finanční prostředky:

  • Podvodník si najde číslo na pevnou linku seniora v telefonním seznamu a zavolá mu. Zahraje vnuka či syna v tíživé situaci a zmíní se, že potřebuje půjčit peníze, pro které pošle kamaráda. Tomu senior peníze i jiné cennosti předá a až poté zjišťuje, že byl podveden.
  • Pachatelé navštíví seniora přímo doma a nabízí mu různé zboží či služby. Vnucují opravy, kontroly spotřeby nebo doplatky za spotřebovanou energii. Poté, co je důvěřivý občan pustí do svého obydlí, využijí i malou chvilku nepozornosti a seniora připraví o peníze, cennosti či šperky. 

V případě, že se s podobným jednáním setkáte, podvodníka odmítněte a zavolejte policistům na linku 158.

por. Bc. Lucie Nováková
tisková mluvčí
P ČR Mladá Boleslav
27. července 2018

vytisknout  e-mailem