Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ohrožení pod vlivem návykové látky

KUTNOHORSKO – Kutnohorští strážníci přivolali policisty z dopravního inspektorátu. 

Kutnohorští městští strážníci stavěli a kontrolovali v ulici Pod Hájem v Kutné Hoře, dne 10. března 2018 v půl čtvrté ráno při řízení vozidla značky Ford jednačtyřicetiletého muže. Následná provedená dechová zkouška ukázala u řidiče pozitivní hodnoty na přítomnost alkoholu v dechu a naměřila přes dvě promile. Přivolaná hlídka dopravních policistů muže řádně poučila, zakázala další jízdu. Ještě téhož dne si podezřelý řidič vyslechl ve Zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V případě odsouzení hrozí za takové jednání trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Alkohol za volant nepatří!!

Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol a následná „kocovina“ s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
13. března 2018

vytisknout  e-mailem