Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ohlédnutí za prázdninami

Rozbor nehodovosti v období letních prázdnin 

Datum 1. září nám všem připomíná, že čas prázdnin a dovolených je nenávratně pryč. Možná by bylo přinejmenším vhodné zhodnotit si uplynulé dva měsíce na silnicích v regionu a srovnat je se stejným obdobím loňského roku. Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích s sebou totiž přináší rizika vzniku dopravních nehod a samozřejmě i jejich následků. Statistiky dopravních nehod hovořily vždy za vše, a proto se i policisté ve svitavském regionu snažili v průběhu prázdninových dní o pravidelné silniční kontroly. Ty byly převážně zaměřeny na zákaz požívání alkoholických nápojů, dodržování rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů a dětských sedaček. Technické  stavy vozidel a používání ochranných cyklistických přileb nevyjímaje. Kontroly ze strany policejních hlídek byly velmi časté a v několika případech byl nápomocen  i policejní vrtulník. Snad pro četnost těchto dopravních kontrol se někteří řidiči na silnicích chovali téměř vzorně.
 
Ta čísla za uplynulé dva měsíce totiž hovoří za vše:

 
Rozbor nehodovosti za červenec a srpen Rok 2009 Rok 2008
Celkem dopravních nehod 90 178
Usmrceno  2   6
Těžce zraněno  7   5
Lehce zraněno 37  65
Škody na vozidlech 7 218 200 15 369 100
Alkohol u viníka nehody  10  20
Účastníci do 15 let   9    0
 
Příčiny nehod                                                Rok 2009 Rok 2008
Nezaviněná řidičem   6  15
Rychlost  17  16
Nesprávné předjíždění   2    6
Nedání přednosti  13  26
Způsob jízdy  51 114
Technická závada   1   1
Nehody dle místa                                        Rok 2009 Rok 2008
Silnice I. třídy                           42 73
Silnice II. třídy              16  38
Silnice III. třídy  12  21
Místní komunikace                    20  46
Zavinění nehody                                          Rok 2009 Rok 2008
Řidičem motorového vozidla  76 151
Řidičem nemotorového vozidla   8  11
Chodcem     2    1
Lesní zvěří    4  14
 
Podíváme-li se na výše zmíněná čísla, tak poměrně vysoký nárůst oproti loňskému roku vidíme v účastnících DN (dopravních nehod) do patnácti let. Právě nezletilé děti se  v průběhu prázdnin stávaly obětí nehod. Ať již vinou řidiče, či jen vlastní nepozorností. Naštěstí se jejich střety s vozidly obešly bez vážnějších zranění. Nejhorším měsícem pro tyto kolize byl červenec. Například 22. července 2009 byl na ulici Hradební ve Svitavách po deváté hodině večer sražen třináctiletý cyklista. Ten jel na svém bicyklu přes přechod pro chodce v době, kdy svítilo červené světlo. Chlapec narazil do části projíždějícího vozidla. Řidič, který by sebevíc chtěl střetu zabránit, v danou chvíli nemohl nic udělat.  O den později v Rohozné,  rovněž třináctiletý hoch na jízdním kole při vyjíždění z komunikace přejel do protisměru v době,  kdy tudy projíždělo osobní vozidlo. V obou případech si hoši odnesli jen pár odřenin. Hůře však dopadl dvanáctiletý chlapec v obci Dolní Újezd po střetu s octávií. Jeho velmi vážný zdravotní stav si tehdy vyžádal okamžitý transport do nemocnice leteckou záchrannou službou. 

Jak jsme již zmínili, je konec prázdnin a policisté opět upozorňují motoristy, aby byli ostražití a hlavně předvídaví. Nejen v průběhu prvního školního  dne v roce se na ulicích a hlavně poblíž škol pohybuje více dětí – školáků. Aby nedocházelo k žádným úrazům hlavně při přecházení vozovky, budou policisté z preventivně informačních skupin jednotlivých územních odborů v kraji v průběhu prvního školního týdne při preventivní  akci „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ hovořit nejen s dětmi, ale i s dospělými. Hlavním tématem bude řeč o správném přecházení vozovky. Ne vždy je totiž na vina na straně řidiče.
nprap. Anna Štegnerová
1. 9. 2009

 

vytisknout  e-mailem