Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ohledání místa činu

Žadatel požádal o informace týkající se počtu policistů, kteří provádí ohledání místa činu. 

Policie České republiky žadateli sdělila následující informace:

Ohledání, jako procesní úkon, vykonává policejní orgán zastupovaný na místě policistou. Tedy vždy je za ohledání (místa činu, věci, osoby aj.) odpovědnýjeden policista. Tento policista může ohledání provést sám (např. při ohledání místa odcizení vozidla) nebo může vyžádat součinnost dalších policistů (v případě rozsáhlejšího místa ohledání, při složitějších ohledáních apod.). Může si také vyžádat součinnost specialistů, např. kriminalistických techniků, potápěčů, pyrotechniků nebo spolupráci civilistů, zejména lékařů, statiků apod. Může také předat odpovědnost za ohledání jinému policistovi. Stává se tak hlavně v případech, kdy událost, ve které se ohledání provádí, věcně spadá do příslušnosti jiného oddělení nebo útvaru. Počet policistů účastnících se ohledání není stanoven, může to být jeden policista, ale může jich být více.

Jednotlivá krajská ředitelství policie a jednotlivé útvary policie s celostátní působností, které ohledání provádějí, mohou proces ohledání upravit interními akty řízení, které musí být v souladu se zákonem č. 141/1961 Sb., trestním řádem. Zejména bývá upravena věcná příslušnost pro např. místní oddělení policie a pro výjezdové skupiny územních odborů, obvodních, městských a krajských ředitelství policie.

V rámci jednotlivých krajských ředitelství policie jsou zřizovány výjezdové skupiny, jejichž členové se kromě plnění jiných úkolů podílejí na ohledání a zajištění místa činu, předmětů a stop a zpracování dokumentace z místa činu. Výjezdové skupiny zřizují vedoucí pracovníci, ti stanoví složení výjezdových skupin, podmínky služební pohotovosti, podmínky výkonu služby a materiálně-technické zabezpečení výjezdových skupin. Do výjezdové skupiny je zpravidla určován policista služby kriminální policie a vyšetřování pověřený vyšetřováním, policista služby kriminální policie a vyšetřování zařazený na úseku odhalování trestné činnosti, kriminalistický technik, psovod a další policisté podle povahy řešených případů. Do funkce vedoucího výjezdové skupiny je určován odborně nejschopnější a nejzkušenější policista. Policisté výjezdové skupiny jsou po dobu trvání služby podřízeni vedoucímu výjezdové skupiny.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 10. 9. 2018

vytisknout  e-mailem