Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odstartovalo Cvičení ZÓNA 2013

Již od časných ranních hodin probíhá rozsáhlé cvičení pod názvem ZÓNA 2013. 

V Praze dne 26. března  2013

 

 

Odstartovalo Cvičení ZÓNA 2013

 

Již od časných ranních hodin probíhá rozsáhlé cvičení pod názvem ZÓNA 2013.  Cvičení je zaměřeno na zajištění krizové připravenosti ústředních správních úřadů, orgánů územní samosprávy, základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému (IZS) a dalších subjektů pro případ vzniku havárie v Jaderné elektrárně Dukovany. Cvičící složky společně řeší fingovaný problém na hlavním parním reaktoru. Cvičení se účastní téměř 1 600 lidí a použito je skoro sto kusů techniky.

 

A jak vypadá scénář fingované havárie v Dukovanech? V noci z pondělí 25. března 2013 na úterý 26. března 2013 v druhém reaktorovém bloku praskl hlavní parní reaktor. Operátor reaktor odstavuje, směnový inženýr následně klasifikuje událost jako mimořádnou událost prvního stupně a svolává Technické podpůrné středisko.

 

Po zhodnocení situace překlasifikuje směnový inženýr událost na mimořádnou událost druhého stupně a svolává kompletní havarijní štáb. Velitel havarijního štábu rozhoduje o preventivním ukrytí 890 pracovníků Jaderné elektrárny Dukovany do krytů.

 

V 11,00 hodin je již vyhlášena mimořádná událost 3. stupně, tedy radiační havárie a v zóně havarijního plánování, tedy ve dvacetikilometrovém okruhu od elektrárny, se vzápětí rozeznívají sirény. Ty mají občany vyrozumět o situaci a o tom, aby se ukryli a požili tablety jodové profilaxe.

 

Houkání sirén bylo skutečně vyzkoušeno, i když pouze zkušebním tónem, a slyšelo ho tak na 60 tisíc lidí na Jižní Moravě a Vysočině. Občané byli upozornění, že se jedná pouze o cvičení.

 

Postupně zasedaly krizové štáby Kraje Vysočina a Jihomoravského Kraje, MV – generálního ředitelství HZS ČR, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Všechny tyto subjekty procvičují vzájemné předávání informací, součinnost a přijímání opatření přesně tak, jako kdyby situace byla reálná.

 

Reálně se procvičilo i zasedání ústředního krizového štábu, který zasedal od 14,00 hodin v budově MV – generální ředitelství HZS ČR. Jedním z úkolů štábu bylo i projednání návrhu rozhodnutí o vyhlášení nouzového stavu.  Ten byl v rámci cvičení vyhlášen k 19 hodině.

 

Během zítřka je na programu především nácvik evakuace a dekontaminace osob a techniky. Řešit se budou i různé mimořádné události, jako je například simulovaná dopravní nehoda v zóně havarijního plánování.

 

Celé cvičení ZÓNA 2013 skončí ve čtvrtek 28. 3. v pravé poledne.

 

 

 

 

 

 

 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová

tisková mluvčí

 

MV-generální ředitelství HZS ČR

Tel.: 950 819 944

Mobil: 602 215 142

e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem