Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odsouzený vrah svůj motiv tají

Deset let usilovně pracovaly orgány činné v trestním řízení na objasnění trestného činu vraždy, jehož obětí se stal mladý muž. Po těchto letech se konečně uzavírá vyšetřování případu pravomocným rozsudkem, který potrestal chladnokrevného vraha za brutálně spáchaný čin. Dnes třiapadesátiletý muž stráví ve věznici se zvýšenou ostrahou jedenáct let a šest měsíců.  

Krátce po půlnoci, čtvrtého února 2006, zazněl v přízemí restaurace v Dolních Břežanech výstřel, na zem se vzápětí sesunulo bezvládné tělo mladého muže. Očitý svědek ještě stihl vyběhnout do tmy, ale zahlédl jen ujíždějící tmavý vůz zahraniční značky.

Přivolaný lékař se snažil zraněného přivést k životu, ale ten v nemocnici krátce po převozu umírá. Zranění bylo neslučitelné se životem. Muž zemřel prakticky okamžitě poté, co mu střela způsobila devastující poranění hlavy. Vrah jej zasáhl zezadu a nedal své oběti pramalou šanci na obranu.

Kdo byl onen mladý muž, proč musel zemřít a kdo stiskl spoušť střelné zbraně? Proč k usmrcení došlo právě tímto způsobem?  Co bylo motivem? Jednalo se o vyřizování účtů a případně čích? Tyto a mnohé další otázky musely být při vyšetřování trestného činu vraždy položeny a bylo na příslušnících kriminální policie, aby byly jednoznačně zodpovězeny. Případem se začali zabývat kriminalisté Středočeského kraje.

Po několika týdnech si případ převzali detektivové Útvaru pro odhalování organizované zločinu SKPV. Při objasňování jiné závažné trestné činnosti se totiž dostali k informacím, které měly s provedenou vraždou přímou souvislost. Jednotlivé získané informace začaly záhy do sebe zapadat a tvořit souvislý řetězec důkazů. A tyto důkazy jednoznačně ukazovaly na muže středního věku, cizího státního příslušníka, který na území našeho státu podnikal. Člověka bez emocí a patrně i bez skrupulí. V podsvětí měl přezdívku „GENO“. „GENO“ se pohyboval povětšinou ve společnosti svých krajanů z Gruzie, spojoval je společný zájem, národní příslušnost a kultura.  

Právě tento muž se měl posledního ledna toho roku zúčastnit bujarých narozeninových oslav přítelkyně a zaměstnankyně movitého muže, jenž vlastnil gruzínskou restauraci v centru Prahy. Snad temperament a rozjitřené emoce, či necitlivá poznámka rozpoutala na této oslavě potyčku mezi přítomnými. Následujícího dne v odpoledních hodinách se účastníci sporu sešli se svými rivaly z Arménie na čerpací stanici pohonných hmot v Praze - 5. Záhy došlo ke slovnímu i fyzickému napadání a účastníci sporu neváhali použí i zbraně. Tentokrát se spor obešel bez vážnějších následků a jak rychle vznikl, tak i ustal. Někteří z přítomných cizinců raději vyřešili situaci útěkem.

Třetího února, krátce před půlnocí, přijel před restauraci v Dolních Břežanech černý Mercedes. Vystoupil z něj třiačtyřicetiletý lehce prošedivělý muž, kterému podsvětí dalo jméno „GENO“, a vstoupil do restaurace, kde se právě bavila uzavřená společnost. Kontaktoval zde sedmadvacetiletého muže z Ukrajiny. Muži si podali obě ruce a proběhl mezi nimi poklidný rozhovor. Bylo zřejmé, že jeden druhého zná a oba si zjevně měli co říct. Po několika minutách mladší muž vyprovázel postaršího „elegána“ ke dveřím restaurace a tam se také naplnil jeho osud. Zazněl výstřel a … 

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV v průběhu vyšetřování zjistili, že muž podezřelý ze spáchání trestného činu vraždy uprchl do Gruzie. V roce 2008 bylo zahájeno trestní stíhání této uprchlé osoby a příslušné krajské státní zastupitelství požádalo Gruzii o převzetí trestního řízení v souladu s článkem 21 Evropské úmluvy o právní pomoci ve věcech trestních z 20. dubna 1959.

V  měsíci květnu roku 2010 se však spisová dokumentace k této trestní kauze z Gruzie vrátila zpět s tím, že trestní řízení proti obviněné osobě bylo v této zemi zastaveno pro nedostatek důkazů. Detektivům tedy nezbývalo nic jiného než vyšetřování případu odložit, neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání.

V roce 2013 však detektivové případ opětovně otevírají. Podařilo se jim zajistit další důkazní materiál, který podezřelého ze spáchání trestného činu vraždy usvědčoval. Soud vydal příkaz k zadržení podezřelého cizího státního příslušníka a žádost o vyžádání osoby z cizího státu.

V měsíci březnu roku 2014 se podařilo zadržet podezřelého muže na útěku v městě Vitěbsk (Bělorusko). Generální prokurátor Běloruska vyhověl žádosti Ministerstva spravedlnosti ČR a vydal podezřelou osobu k trestnímu stíhání do České republiky.

O měsíc později téhož roku byl podezřelý muž předán české justici a detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV mu tak mohli sdělit obvinění z trestného činu vraždy. Další trestní stíhání obviněného již probíhalo vazebně. Obviněný v průběhu vyšetřování nespolupracoval a odmítl k věci vypovídat.

Po deseti letech od tragické události v Dolních Břežanech byl pachatel usvědčen a odsouzen k trestu odnětí svobody na jedenáct a půl roku nepodmíněně. Soud dále pachateli uložil trest vyhoštění na dobu neurčitou, aby se v budoucnosti nemohl dopustit případné další trestné činnosti na území našeho státu. Rozsudek Krajského soudu v Praze je pravomocný (19. října 2016). Případ s krycím názvem „RABBIT“ tak mohl být definitivně ukončen.  

 

kpt. Mgr. Iva Knolová
NCOZ SKPV
2. listopadu 2016

 

 

vytisknout  e-mailem