Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Odložení případu letecké nehody horkovzdušného balónu

KLATOVSKO - Ukončeno prověřování pádu balónu po seskoku parašutistů koncem loňského měsíce července. 

Po několikaměsíčním prověřování policisté z oddělení obecné kriminality usnesením odložili trestní věc podezření ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti ve spojitosti s leteckou nehodou horkovzdušného balónu BB42Z. K nehodě došlo dne 27. července 2020 krátce po dvacáté hodině nedaleko obce Újezdec směrem na Petrovičky.

Pilotem balónu byl dvaatřicetiletý muž, osádku tvořilo pět parašutistů a všichni cizí státní příslušnosti. Při tomto řízeném seskoku během klesání pět parašutistů opustilo balón.  Odlehčený balón přešel do stoupání, došlo k deformaci vrchní části i zařízení pro vypouštění vzduchu, zaseknutí ovládacích šňůr a úniku vzduchu, kdy se stal nezvladatelný. Balón začal padat k zemi a při nárazu koše do země utrpěl pilot zranění.

Policisté si vyžádali stanovisko Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod. Podle odborného vyjádření pilot nedodržel podmínky pro seskok parašutistů, které jsou součástí letové příručky k provozu balónu, v níž je uvedeno, že ve stejnou dobu nesmí seskakovat více parašutistů a smí seskočit pouze jeden. Dále porušil pravidla létání posádky, která musí být vybavena záchrannými padáky. Pilot způsobil leteckou nehodu a těžké zranění utrpěl vlastním zaviněním.

Výše uvedená trestní věc byla odložena, protože nejde o podezření z trestného činu.

nprap. Ladmanová Dana

7. prosince 2021

vytisknout  e-mailem