Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Odhalení několika pěstíren konopí

PLZEŇ - Jeden z největších policejních zátahů plzeňských policistů na nelegální pěstírny marihuany, na kterém se ve velké míře podíleli příslušníci Generálního ředitelství cel. 

     Úspěchu v boji proti drogové kriminalitě dosáhli plzeňští kriminalisté ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel. Tyto dva týmy se společnými silami a prostředky podílely dne 4. prosince 2018 na plošné realizaci, která se týkala nedovolené výroby a nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. V uplynulých dnech se podařilo na území okresů Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever a Domažlice příslušníkům Policie České republiky a Generálního ředitelství cel zachytit a zmařit práci osob, které prováděly nelegální činnost.

     Na základě soudního příkazu bylo v rámci akce provedeno 11 domovních prohlídek a 16 prohlídek jiných prostor a pozemků (prodejna, motorová vozidla, garáže). Během domovních prohlídek bylo zajištěno 8 funkčních pěstíren konopí, v nichž docházelo za použití kompletního pěstebního a elektro zařízení, chemikálií a dalších předmětů k neoprávněnému pěstování vzrostlých rostlin cannabis v celkovém počtu 655 kusů za účelem získání účinné látky (THC). Zajištěna byla i sušina konopí o celkové hmotnosti necelých 10 kilogramů. Zajištěné pěstírny včetně komponentů, rostlin i sušiny jsou podrobovány znaleckému zkoumání. Dále se podařilo zajistit hotovost ve výši necelých 400 000 korun, 7 kusů střelných zbraní včetně nábojů, které jsou v současné době taktéž podrobovány znalecké expertize pro podezření z trestné činnosti nedovoleného ozbrojování. Mezi další zajištěné věci a předměty patřila i dvě motorová vozidla a předměty ze specializovaného obchodu zaměřeného pro  pěstování.

     V souvislosti s tímto případem bylo zadrženo celkem 11 osob, z toho dvě v současné době čelí trestnímu stíhání. První obviněný 40letý muž se měl dopustit přečinů šíření toxikománie a nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve stádiu pokusu. Druhý 41letý muž byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu. Ostatní podezřelé osoby byly po provedených úkonech v trestním řízení propuštěny ze zadržení na svobodu. Na obě obviněné osoby kriminalisté podali podnět k podání návrhu na vzetí do vazby, který byl ze strany soudce akceptován.

     Není vyloučeno, že po výsledcích soudních expertíz bude rozšířeno trestní stíhání i na další osoby, které se podílely na této nelegálně prováděné činnosti.

nprap. Veronika Hokrová, prap. Hana Rubášová
12. prosince 2018

vytisknout  e-mailem