Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Odcizili zlato a stříbro za téměř milion korun

SOKOLOVSKO – Pětici osob hrozí až pětileté vězení. 

Trojice mužů ve věku 40, 44 a 53 let společně s dvěma ženami ve věku 40 a 49 let po předchozí domluvě vnikla do sběrny druhotných surovin na Sokolovsku.

V polovině února letošního roku měla čtveřice osob, bez čtyřiačtyřicetiletého muže, přijet osobním vozidlem ke sběrně druhotných surovin v jedné menší obci na Sokolovsku. Po chvíli měli poškodit oplocení pozemku a přejít k objektu samotné sběrny. Následně měli do střechy objektu vyříznout otvor a vniknout dovnitř. Z místnosti kanceláře měli odcizit téměř 50 kilogramů čistého stříbra a několik dalších desítek kilogramů vážícího technického stříbra, tedy dosud nevyčištěného stříbra, a také různé pozlacené kontakty. Vše měli uložit do přinesených batohů, místo rychle opustit a odjet osobním vozidlem, kterým na místo přijeli.

Tímto svým jednáním měli majiteli sběrny způsobit škodu téměř jeden milion korun.

Sokolovští kriminalisté se začali případem okamžitě zabývat. Po provedených šetřeních a dalších úkonech byla začátkem dubna v brzkých ranních hodinách na různých místech v Karlovarském kraji zadržena pětice osob. Následně byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků. Během nich kriminalisté zajistili mobilní telefony, počítače, datové disky, písemnosti o prodeji stříbra a zlata, střelnou zbraň, igelitové přepravky s obsahem krystalické látky nažloutlé a bílé látky či uhlíkovou brusku.

Poté sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání pětice osob, kterou obvinili ze spáchání přečinu krádeže ve formě spolupachatelství.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí pěti obviněných osob do vazby, který jej akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byla pětice osob vzata do vazby.

V případě prokázání viny hrozí pětici osob za způsobenou větší škodu trest odnětí svobody až na pět let. Čtveřice osob, kromě devětačtyřicetileté ženy, již byla v minulosti za krádeže pravomocně odsouzena.

nprap. Jakub Kopřiva
10. 4. 2024

vytisknout  e-mailem