Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Odcizil kamery a nechal se přitom natočit

ČESKOLIPSKO – Policisté vyšetřovali dvě zajímavé krádeže. 

Stejný předmět zájmu plus stejný způsob provedení rovná se stejný pachatel? Ne vždy je tento vzorec pravdivý, avšak u případů, které vyšetřovali policisté na Českolipsku, tomu tak skutečně bylo.

31. října krátce před půlnocí putoval potemnělou ulicí v Novém Boru 24letý muž. Jak sám později uvedl, posilněn drogami a potřebou vylepšit si svou finanční situaci, vymyslel plán.

Odvaha umocněná psychoaktivními látkami dovedla mladíka až k nově postavenému domu, který byl hlídán bezpečnostními kamerami. Ty „učarovaly“ mladíkovi natolik, že se je jako potencionální zdroj příjmu rozhodl demontovat. Po mírném nejistém balancování na zábradlí ukořistil jednu a další dvě záhy poté. I s lupem pak z místa odešel.

Následující den se situace opakovala jako přes „kopírák“. 1. listopadu, deset minut po půlnoci, se recidivista u domu objevil znovu. Zřejmě hnán potřebou snadného výdělku, vlezl na zahradu, obešel dům a demontoval další tři bezpečnostní kamery. A jako v předchozím případě z místa spolu s lupem zmizel.

Mladík se však zmýlil ve svém úsudku. Domněnka, že na jeho počínání nikdo nepřijde, byla mylná. Jak už to tak totiž bývá u kamerových systémů, snímají neustále a nasnímaná videa se ukládají pro pozdější využití. Pohledy kamer se mimo jiné prolínají, aby perimetrem ochrany domu neproklouzla ani myš.

Jakmile majitelé domu zjistili, že jim z fasády během velmi krátké doby zmizelo šest kamer, obrátili se na místní obvodní oddělení policie. Policisté v průběhu vyšetřování získali videozáznamy z bezpečnostních kamer, které zvěčnily nemotorné počínání půlnočního pachatele. Tvář na záznamech byla mužům zákona velmi dobře známa. Konfrontace mladíka s důkazy na sebe tedy nenechala dlouho čekat a pod tíhou argumentů se na stanici doznal.

Ve zkráceném přípravném trestním řízení policisté sdělili mladému recidivistovi obvinění z přečinu krádeže, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců na tři léta. Vyšší trestní sazba je dána tím, že již v minulosti byl mladý muž rozsudkem Okresního soudu odsouzen a potrestán za majetkovou trestnou činnost.

 

14. 11. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem