Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Odcizil auto, které se snažil majitel rozmrazit

Každou zimu policisté v Praze řeší několik případů odcizení vozidel, které si za špatného počasí nechají jejich majitelé bez dozoru nastartované před domem. Než jim stačí auto rozmrznout, někdo jim ho odcizí. 

V průběhu pondělního rána si majitel vozidla Škoda Octavia v pražské Hostivaři nastartoval vozidlo, očistil ho od sněhu a snažil se jej rozmrazit. V ten okamžik ho však viděl naposledy. Když se po pár minutách k vozidlu vrátil, už tam nestálo.  Policistům z pohotovostní motorizované jednotky se však díky dobré práci po pouhých pár hodinách podařilo vozidlo vypátrat na Kunratické spojce. K jeho zastavení však z taktických důvodů, aby nedošlo k ohrožení dalších účastníků silničního provozu, policisté společně s další hlídkou přistoupili až v ulici Na Jelenách. V okamžiku, kdy se vozidlo pokusili za pomoci světelného a zvukového znamení zastavit, řidič prudce šlápl na plyn a začal ujíždět. Posléze však vjel na benzínovou čerpací stanici, kde mu hlídky společnými silami zablokovaly únikovou cestu a řidiče, za použití hrozby namířenou střelnou zbraní zadrželi. Pětatřicetiletý řidič se k odcizení vozidla přiznal a policistům tvrdil, že ho jel zrovna vrátit tam, kde ho odcizil. Provedenou lustrací se ukázalo, že má platnou blokaci řidičského oprávnění až do konce příštího roku. Vzhledem k nervozitě a roztěkanému chování policisté u řidiče provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která byla negativní. Orientační test na přítomnost návykových látek však ukázal pozitivní výsledek na metamfetamin a amfetamin.

Policisté muže na místě zadrželi pro podezření z trestného neoprávnění užívání cizí věci, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce až dvou let.

V souvislosti s opakovanými případy krádeží nastartovaných vozidel varujeme občany, v žádném případě nenechávejte vozidla na ulici bez dozoru! Pouhých pár vteřin postačí zloději a o vaše vozidlo vás připraví.

kpt. Eva Kropáčová
8.12.2023

vytisknout  e-mailem