Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Odcizený bicykl

KLADENSKO – Deset minut stačilo zloději, aby odcizil nezajištěné jízdní kolo. 

Odcizený bicykl

KLADENSKO – Deset minut stačilo zloději, aby odcizil nezajištěné jízdní kolo.

Včera 25. července 2016 přijal operační důstojník na tísňové lince oznámení, že v době mezi 14:45 až 14:55 hodinami došlo ke krádeži nezajištěného horského kola zn. GT Agresor. To sedmatřicetiletý muž z Kladna odložil nezajištěné u vchodu do provozovny v Kladně v Polské ulici. Škoda byla vyčíslena na 8.300,- Kč.

Přinášíme několik možností zabezpečení:

1. Klasický zámek s řetězem

Nepříliš praktickou záležitostí je volba klasického zámku, kterým kolo upevníte do stojanu či k pevnému bodu pomocí řetězu. Zámky s řetězy jsou poměrně těžké a také zaberou dost místa při převozu. Pokud už zvolíte toto řešení, je potřeba mít opravdu pevný a silný řetěz, který nepůjde tak lehce přestřihnout štípačkami.

2. Zámky s elektronickými snímači

Jedná se o lankové zámky, které jsou navíc vybaveny elektronickým zařízením, jež vyluzuje zvuky ve chvíli, kdy je s nimi neoprávněně manipulováno. Zloděj se tak obvykle vystraší, upoutá na sebe pozornost a od kola raději uteče. Lanko zámku by mělo mít průměr minimálně 8 milimetrů, menší průměr lze snadno přestřihnout. Elektronické snímače fungují na mikrotužkové baterie.

3. Uzamykatelná vložka na stojan

V některých městech jsou k dispozici stojany na kola, ke kterým se dá kolo jednoduše připevnit pomocí uzamykatelné vložky. V tomto případě tedy kolo vložíte do stojanu a obemknete jej třmenem. Jeho uzávěr pak vložíte do zámku.

4. Vysokopevnostní řetěz

V současné době lze v obchodech zakoupit také speciální vysokopevnostní řetězy, které jsou vyrobeny ze zvlášť odolné oceli. Jejich překonání klasickými štípačkami prakticky nepřichází v úvahu. Je samozřejmě důležité zvolit také kvalitní zámek.

5. Neviditelný fix

Když už dojde k odcizení kola, může se stát, že jej objeví policisté a strážníci. Často je ale problém s identifikací kola, zda opravdu patří vám. V tomto případě pomůže, když si kolo označíte neviditelným fixem, který je vidět při přiložení UV lampy. Doporučuji tento způsob zkombinovat s výše uvedenými prvky.

6. Mikročip

Podobně jako neviditelný fix lze zvolit ještě důmyslnější mikročip. Pomocí něho dojde k označení kola. V čipu jsou zaznamenány informace o identifikačním čísle, případně další údaje. Je tak snadno dohledatelné, komu vlastně kolo patří.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
26. července 2016

 

vytisknout  e-mailem