Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Odcizené vozidlo se podařilo dohledat

ŠUMPERSKO - Pachatel se údajně jen potřeboval přepravit na Kroměřížsko. 

V sobotu 3. března krátce po sedmnácté hodině odcizil neznámý pachatel osobní vozidlo značky Ford C-MAX odstavené ve dvoře před domem na ulici Žerotínově v Šumperku. Pachatel využil toho, že vůz byl odemčený a klíče v zapalování. Jakmile majitel zašel do domu, sedl pachatel do auta a z místa odjel neznámo kam.

Ještě téhož dne krátce před půlnocí se odcizené vozidlo společně s řidičem, který si jej „vypůjčil“, podařilo policistům dohledat v obci Prasklice na Kroměřížsku. Dvaačtyřicetiletý muž policistům vysvětloval, že si na Kroměřížsku potřeboval jen vyřídit nějaké osobní záležitosti a hned poté měl v úmyslu vozidlo vrátit jeho majiteli. Za volantem navíc neměl co dělat. Rozsudkem Okresního soudu v Kroměříži mu byl totiž uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel s platností až do poloviny roku 2021. Policisté muže zadrželi a umístili v policejní cele. Nyní se bude muset zodpovídat ze spáchání přečinů neoprávněné užívání cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za takové jednání mu podle trestního zákoníku mimo jiné hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

V této souvislosti připomínáme řidičům, že naše lhostejnost může „nahrávat“ zlodějům. Ani na moment neodcházejte od nezajištěného vozidla a neponechávejte klíče v zapalování. Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými vaše vozidlo chráníte. Ve vozidle nenechávejte žádné cenné věci, které by se mohly stát lákadlem pro různé nenechavce.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
7. března 2018

vytisknout  e-mailem