Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odcizené kulturní památky

Na semináři se sešli zástupci zúčastněných institucí. 

Jistě jste slyšeli o systému evidence uměleckých děl. Tento systém slouží k publikaci zveřejněných záznamů z evidence odcizených a nalezených předmětů kulturní hodnoty evidovaných Úřadem služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia ČR pro státní organizace a veřejnost.

Skutečnost, že policie plní nezastupitelnou roli při ochraně kulturního dědictví, potvrdil odborný seminář, který se uskutečnil dne 19. ledna 2017 v Praze. Zde se po roce setkala odborná veřejnost se zástupci Policie České republiky.

Již druhé setkání spolupracujících složek pořádal odbor pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR. Vedoucí odboru plk. Mgr. Jan Rybár poděkoval za spolupráci v uplynulém období a vyzdvihl příkladnou spolupráci odboru s Národním památkovým ústavem a Ministerstvem kultury. Jedná se především o případy ztotožnění a následného zajištění odcizených kulturních statků, kde postřehy a stanoviska odborníků z uvedených institucí významnou měrou urychlily celý proces jejich návratu právoplatným majitelům.

Na jeho slova pak navázal ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Mgr. Michal Foit, který ocenil přístup odborné veřejnosti ke spolupráci s policií. Vyjádřil svou podporu při prohlubování další spolupráce a konání obdobných pracovních setkání, neboť za nimi jsou vidět jasné výsledky. Naši historii je nutno chránit a plk. Mgr. Foit si váží skutečnosti, že k tomu aktivně přispívají i policisté z úřadu služby.

Mgr. Radka Bordes, nová vedoucí tajemnice České komise pro UNESCO, projevila zájem převzít záštitu nad příštím odborným setkáním. O jeho programu by pak ráda diskutovala s oslovenými účastníky, aby byl co nejefektivnější a přínosný pro praxi.

Celý seminář se nesl v přátelské atmosféře. Příspěvky dalších účastníků, kterými byli členové mezinárodní rady muzeí nebo příslušníci Generálního ředitelství cel či zástupci krajských ředitelství policie, jen potvrzovaly výše uvedená slova. Pro další spolupráci je důležitá vzájemná důvěra, osobní kontakt umožňující řešení aktuálních případů a okamžitá aplikace nových poznatků do praxe. Tyto pro někoho zanedbatelné věci přispívají k celkové ochraně kulturního dědictví České republiky a to je nutno chránit.

 

27. ledna 2017
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem