Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od začátku léta se skrýval v Kambodži

Muž, kterému hrozí dvanáctiletý trest odnětí svobody za drogovou trestnou činnost je ve vazbě. 

Zajistit realizaci mezinárodního zatýkacího rozkazu v Kambodže byl velmi složitý proces, který trval dlouhé měsíce. Dosud nikdy se českým úřadům nepodařilo dosáhnout zadržení hledané osoby na území Kambodžského království. Nyní si mohou vymazat další bílé místo na pomyslné mapě s lokalitami zadržených osob.

Za použití dobrých osobních kontaktů policistů z odboru mezinárodní policejní spolupráce se do honu na uprchlíka podařilo zapojit také kolegy z USA. Díky jejich kontaktům se podařilo otevřít dveře i českým policistům, kteří tak mohli naplánovat zatčení a převoz muže. Vynikající spolupráci se rozhodl ocenit i policejní prezident, brig. gen. Jan Švejdar, který udělil medaile Policie ČR kambodžským policistům, kteří se nejvíce zasloužili o úspěšné vyřešení případu.

Na poslední chvíli začalo eskortu z Phnom Penhu komplikovat dopravní omezení v důsledku rozvoje COVID – 19 v některých částech Asie a s tím spojené omezení letů.  Nakonec se začátkem března podařilo zajistit vhodné lety a několik policistů oddělení doprovodu letadel a odboru mezinárodní policejní spolupráce muže v Praze předalo do rukou pražských kriminalistů. Aktuálně je muž ve vazbě.

Úsilí českých policistů vypátrat po celém světě pachatele trestných činů, kteří unikají spravedlnosti, nemůže zastavit ani aktuální šíření COVID – 19. V případě, že je někde na světě vypátrán a zatčen hledaný člověk, tak musíme rychle jednat. Prodlení v těchto případech může znamenat, že vyprší lhůty pro zadržení a roky hledaný pachatel může být propuštěn a nenávratně zmizet.

kpt. David Schön
28. března 2020

vytisknout  e-mailem