Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Od pondělí začnou pyrotechnici s plošnou asanací

ZLÍNSKO: Zároveň bude probíhat stavba nového oplocení.  

Včera se konalo jednání vztahující se k dořešení přesné trasy výstavby nového oplocení a s tím souvisejících opatření za účasti JUDr. Ing. Jiřího Nováčka, prvního náměstka ministra vnitra, plk. Martina Vondráška, prvního náměstka policejního prezidenta, plk. Jaromíra Tkadlečka, ředitele krajského ředitelství policie Zlínského kraje a gen. por. Františka Malenínského, zástupce náčelníka generálního štábu. Přítomni byli také starostové dotčených obcí a další zainteresované osoby. Všichni zúčastnění vyslovili společný souhlas s technickým a věcným řešením při výstavbě oplocení v rámci bezpečnostního opatření v muničním skladu ve Vlachovicích - Vrběticích. První náměstek ministra vnitra vyjádřil spokojenost s přístupem všech zúčastněným stran a s praktickou aplikací usnesení vlády.

Od pondělí 11. ledna začnou armádní pyrotechnici pod vedením policejních pyrotechniků s plošným pyrotechnickým průzkumem do hloubky 50 cm a se sběrem fragmentů munice v lokalitách podle jimi stanovených priorit. Vzhledem k tomu, že zároveň s asanací bude v areálu probíhat výstavba nového oplocení, je nutné, aby se pracující skupiny vzájemně neohrožovaly. Riziko exploze se vývozem munice a výzbrojního materiálu ze všech čtyřiceti skladů v areálu významně snížilo, přesto budou obě skupiny pracovat v dostatečně vzdálených lokalitách uvnitř ohroženého prostoru. Dobu trvání sanace určených lokalit odhadujeme řádově na několik měsíců až jeden rok. Jedná se zejména o lokality v blízkosti obcí.

V současné době probíhají také přípravné činnosti k ohledání obou míst, v nichž došlo k výbuchu. Kriminalisté budou moci s ohledáním začít až v okamžiku, kdy bude kompletně hotové nové oplocení včetně elektronických zabezpečovacích systémů, kamerových systémů a dalších technických opatření. Ty budou sloužit jak k posílení fyzické ostrahy, tak k ochraně života a zdraví v návaznosti na práce, které budou probíhat v obou epicentrech předloňských explozí.

Veškeré činnosti probíhající v areálu muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích jsou závislé na několika faktorech. Těmi nejdůležitějšími jsou vývoj operativní situace a povětrnostní podmínky. Vývoj počasí může zásadním způsobem zpomalit výstavbu nového oplocení a prodloužit dobu plošného čištění od rozházené munice. I zvýšený nález munice či jejích fragmentů, které jsou nejen na povrchu, ale také v korunách stromů či pod zemským povrchem, může zbrzdit všechny práce v ohroženém prostoru.

plot4.JPGplot2.JPGplot.JPGplot3.JPG

7. ledna 2016, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem