Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ocenění ostravských policistů

Dne 24. listopadu 2017 proběhlo v netradičních prostorách národní kulturní památky Důl Michal v Ostravě–Michálkovicích slavnostní ocenění nejlepších policistů a zaměstnanců Městského ředitelství policie Ostrava za rok 2017. Ředitel plk. René Dočekal zde přivítal vzácné hosty, mezi nimiž byli policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý, zástupce ředitele kanceláře policejního prezidenta plk. Marian Paštinský, primátor města Ostravy Tomáš Macura, předseda Okresního soudu v Ostravě Roman Pokorný, okresní státní zástupkyně v Ostravě Tamara Kornasová a další.
Ocenění si v rámci slavnostní akce převzalo celkem 17 policistů a občanských zaměstnanců (detailněji 3 kriminalisté, 3 policisté vnější služby, 3 občanští zaměstnanci, veterán roku s odslouženými 25lety u PČR, dále kriminalista v kategorii čin roku a týmem roku se stalo oddělení hlídkové služby).
Oddělení hlídkové služby se stalo od svého založení v roce 2009 stěžejním organizačním článkem městského ředitelství. Hlídky OHS jsou vždy připravené okamžitě reagovat na tísňové volání. Díky výborné organizaci a důslednému výcviku se nemalou měrou podílejí zkracováním dojezdových časů na zadržení pachatelů trestné činnosti či záchraně životů. O policistech OHS informujeme průběžně.

Plk. Dočekal dále udělil 9 medailí ředitele Městského ředitelství policie Ostrava. Za aktivní spolupráci s útvarem a organizačními články městského ředitelství v oblasti veřejného pořádku a boje s kriminalitou byl oceněn např. primátor Tomáš Macura nebo plk. Radim Kuchař, náměstek krajského ředitele hasičského záchranného sboru.
Policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý společně s plk. René Dočekalem předal medaili ředitele MŘP Ostrava také Daliboru Tomašíkovi a Janu Rehákovi.
Pan Tomašík si 26. května 2017 všiml v tramvaji zvláštního chování jednoho z cestujících. Muž vystoupil za mladou ženou v Ostravě – Porubě. Přestože pan Tomašík cestoval v tramvaji dále, vzniklá situace mu nedala a na následující zastávce vystoupil a vrátil se zpět, kde dvojici viděl naposled. Po malé chvíli zaslechl, jak poblíž volá žena o pomoc. Svým jednáním následně zabránil dokonání zvlášť závažného zločinu znásilnění a současně přispěl k objasnění tohoto zločinu.  
A na dopadení pachatele loupeže se podílel i pan Jan Rehák. Pachatel se snažil zmocnit kabelky oběti, žena volala o pomoc. Pan Rehák neváhal, ženě pomohl, pachatele se snažil dostihnout, v ruce mu však zůstala pouze bota pachatele a ten z místa ujel. Pokud Vám tato situace připomíná klasickou českou pohádku O popelce, tak nejste sami. Do role prince jsme pasovali znalce z oboru genetiky, který ze zajištěného „střevíce“ izoloval kouzelnou DNA a tak kriminalisté svého pachatele našli. Místo na zámek však putoval „pod zámek“ věznice, kam jej poslal soud.  

Policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý udělil a na místě osobně předal ostravským policistům 16 služebních medailí, z toho 10 služebních medailí „Za věrnost III. stupně“ za více než deset let trvání služebního poměru, 2 medaile II. stupně za více než dvacet let trvání služebního poměru, 2 medaile I. stupně policistům za dlouhodobé plnění úkolů nad rámec služebních povinností a více než třicet let trvání služebního poměru a dvě Čestné medaile.

por. Bc. Richard Palát
komisař I OTP Ostrava

Foto 1.JPGFoto 1.JPG Foto 2.JPGFoto 2.JPG Foto 3.JPGFoto 3.JPG Foto 4.JPGFoto 4.JPG
Foto 5.JPGFoto 5.JPG Foto 6.JPGFoto 6.JPG Foto 7.JPGFoto 7.JPG Foto 8.JPGFoto 8.JPG
Foto 9.JPGFoto 9.JPG Foto 10.JPGFoto 10.JPG Foto 11.JPGFoto 11.JPG Foto 12.JPGFoto 12.JPG

vytisknout  e-mailem