Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Ocenění na Pražském hradě

Jihočeský kraj - Ředitel jihočeské policie převzal na Pražském hradě cenu pro excelentní organizaci. 

Ministr vnitra Radek John předal ve středu večer do rukou krajského ředitele jihočeské policie Radomíra Heřmana nejvyšší ocenění za kvalitu a to Národní cenu kvality ČR - Excelentní organizace. Slavnostní večer předání cen nejlepším firmám a organizacím v České republice se odehrál ve Španělském sále Pražského hradu za přítomnosti zhruba 800 hostů.

Ocenění kvality Pražský hrad

Národní cena kvality je jediná soutěž firem a organizací v České republice, která je organizována podle mezinárodně platných pravidel. Toto nejvyšší ocenění kvality předávali mimo ministra vnitra i předseda senátu Přemysl Sobotka, předseda hospodářského výboru Milan Urban či ministr životního prostředí Pavel Drobil.


Smyslem soutěže Národních cen kvality je přivádění osvědčených moderních manažerských nástrojů, postupů a zkušeností ze zahraničí do Čech. Dobře implementované postupy zvyšují organizaci, která nástroje řízení kvality modelu excelence používá, efektivitu, výsledky a konkurenceschopnost nejen doma, ale i v zahraničí.


Tradice národních cen kvality vznikla v Japonsku a později rozhodnutím kongresu i v USA. Cenu slavnostně předává prezident spojených států. Největší evropské firmy podle těchto vzorů založili v roce 1989 program Evropských cen za kvalitu EFQM - excelence Award. Tento model EFQM je základem hodnocení Národní ceny kvality pro celou Evropu.

Ocenění kvality Pražský hrad II.

Model EFQM používají největší koncerny v Evropě, stejně jako drobné firmy či společnosti. Kolem 60% evropských firem pracuje podle modelu EFQM. Výsledky firem zapojených do tohoto systému jsou až neuvěřitelné, přinášejí zlepšení o desítky procent.


Model EFQM realizuje ve svém řízení jihočeská policie již pátým rokem a celé toto snažení o zlepšení činnosti a výkonnosti naší organizace vyvrcholilo přihlášením se do soutěže o Národní cenu kvality. Po takřka ročním hodnocení, návštěvě a ověření výsledků fungování jihočeské policie přímo na jejích různých pracovištích a služebnách, nezávislým hodnotícím týmem, jsme získali nejvýznamnější ocenění v České republice – Národní cenu kvality – Excelentní organizace.


Účast v Národní ceně kvality znamená posouzení stavu firmy od nezávislých a certifikovaných hodnotitelů a to podle mezinárodně jednotných kritérií, dává však také možnost zlepšení řízení firmy i zlepšení výsledků.


Vyhlášení vítězů je třešničkou na dortu, z hlediska mezinárodní prestiže má vítězství v Národní ceně kvality hodnotu zlaté olympijské medaile. Jihočeská policie tak jednoznačně dokazuje svým občanům, že plní svá předsevzetí i cíle, stává se moderním evropským policejním sborem.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

11. listopadu 2010 

vytisknout  e-mailem