Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obžaloba 3 osob za nabídku ovlivnění činnosti soudů

Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně podal obžalobu na 3 osoby pro trestný čin podvodu. Případ vyšetřovaný Národní centrálou proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) se týká nabídky ovlivnění činnosti Krajského soudu v Brně – pobočka Zlín a Vrchního soudu v Olomouci. 

Skupina osob měla oslovit obžalované z jiné trestné činnosti s nabídkou, že ovlivní v jejich prospěch prvoinstanční trestní řízení vedené u Krajského soudu v Brně, pobočka Zlín a následně i odvolací řízení u Vrchního soudu v Olomouci. Za tímto účelem měla být požadována částka ve výši 25 milionů Kč. V rámci monitorovaného předstíraného převodu došlo k převzetí vyšší finanční částky.

Výsledek samotného trestního řízení však osoby neovlivnily, ani toho ve skutečnosti nebyly schopny a poté, co byla věc Vrchním soudem v Olomouci vrácena Krajskému soudu v Brně, pobočka ve Zlíně, byli obžalovaní opět odsouzeni k nepodmíněným trestům odnětí svobody.

Státní zástupce obžaloval 3 osoby z trestného činu podvodu dle § 209 odst.1,5 písm. a) trestního zákoníku. Jedna osoba je stíhána vazebně. V případě pravomocného rozsudku hrozí obžalovaným trest odnětí svobody od 5 do 10 let.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
11. února 2021

vytisknout  e-mailem