Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Obviněný skončil ve vazbě

OLOMOUC - Za ubytování v penzionech neplatil a ještě v některých z nich kradl. 

Kriminalisté oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Olomouc zahájili trestní stíhání 37letého muže z Liberecka, kterého obvinili z trestných činů krádež, spáchaného dílem samotným, dílem ve spolupachatelství, trestného činu poškození cizí věci a trestného činu podvod.  Tohoto protiprávního jednání se měl dopustit od druhé poloviny července letošního roku do druhé poloviny září letošního roku na Olomoucku. Jednalo se o celkem 5 případů. Ke čtyřem došlo v Olomouci, k jednomu ve Šternberku. Ve 4 případech se jednalo o penziony, v jednom případě o vloupání do vozidla. Ve třech z penzionů byl obviněný ubytován a to ať už sám nebo s přítelkyní, za ubytování nezaplatil a v některých z nich následně odcizil ať už věci nebo peníze. Do čtvrtého z penzionů se vloupal.

Jak během prověřování vyplynulo, 37letý muž se měl ve druhé polovině července letošního roku ubytovat pod identitou svého bratra v jednom z olomouckých penzionů, setrvat v něm 3 dny a poté odejít bez zaplacení. Během pobytu v penzionu měl z trezoru, umístěného v jedné z místností, odcizit peníze a také v místnosti odcizit volně odložený mobilní telefon. Z druhé z místností pak odcizit i notebook s modemem. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na téměř 36 000 korun. Ve druhém případě se měl začátkem září ubytovat i se svojí přítelkyní v dalším z olomouckých penzionů, kde strávili opět několik dnů. Za ubytování uhradil obviněný pouze 2 000 korun, zbytek nikoliv. Majiteli tak vznikla škoda za 5 400 korun. Ani za ubytování ve třetím z penzionů, kde pobýval obviněný opět se svojí přítelkyní, neuhradil. Společně s přítelkyní pak měli z penzionu odcizit LED televizor, který následně prodali do jedné z ostravských zastaváren, kde byl i policisty nalezen a zajištěn. Majiteli vznikla škoda za předběžně 7 100 korun. V první polovině září se měl obviněný sám vloupat do dalšího z olomouckých penzionů, a to po vypáčení okenice do jedné  z místností. Poté se mu podařilo dostat do dalších z místností, odkud z trezoru odcizil téměř 16 000 korun a mobilní telefon. Poškozené společnosti v tomto případě vznikla škoda odcizením za téměř 17 000 korun, poškozením za 28 000 korun. V posledním případě se měl obviněný vloupat v noci z 21. 9. 2017 na 22. 9. 2017 do vozidla Škoda Fabia, které bylo zaparkované na jedné z ulic v Olomouci. Po rozbití oken měl z vozidla odcizit notebook značky DELL, tankovací kartu, navigaci Tom Tom a doklady k provozu vozidla. Celková škoda odcizením a poškozením byla předběžně vyčíslena na 11 000 korun.

Policisté na případech usilovně pracovali a důkladně a pečlivě prověřovali a vyhodnocovali všechny získané informace a poznatky. Na základě operativního šetření se jim podařilo osobu, podezřelou z tohoto protiprávního jednání v pátek 22. 9. 2017 zadržet v Olomouci. Jednalo se o 37letého muže z Liberecka, který se ke skutkům doznal. Část odcizených věcí se podařilo zajistit (odcizený televizor v jedné z ostravských zastaváren a také věci, odcizené z vozidla. Ty obviněný sám dobrovolně vydal). Ostatní věci prodal a takto získané peníze společně s odcizenými penězi použil pro vlastní potřebu. ři šetření vyšlo také najevo, že se nejedná o žádného nováčka. Za obdobnou majetkovou trestnou činnost byl v minulosti soudem odsouzen a potrestán.  

Na základě důkladného prověření všech skutečností a podkladů zahájili kriminalisté trestní stíhání 37letého muže, jakožto obviněného z trestných činů krádež, spáchaného dílem samotným, dílem ve spolupachatelství, trestného činu poškození cizí věci a trestného činu podvod. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na tři léta. Ze strany policejního orgánu byl dán podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který soud akceptoval a obviněný byl eskortován do vazební věznice. V případě jeho přítelkyně je vedeno samostatné trestní řízení.

por. Mgr. Irena Urbánková

25. září 2017

vytisknout  e-mailem