Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z loupežné vraždy

Bruntálsko: Obvinění měli vraždu na seniorovi plánovat  

Mimořádně náročných 14 dnů mají za sebou moravskoslezští kriminalisté. Podařilo se jim díky vynikající práci objasnit vraždu z konce listopadu v malé obci na Bruntálsku, kde byl nalezen v tratolišti krve 71letý muž. Z vraždy byli obviněni dva mladíci, kterým hrozí za spáchaný čin trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest.
 
V úterý 27. listopadu přijali policisté oznámení o nálezu mrtvého 71letého muže v domě, který obýval, v malé o obci na Bruntálsku. Na místo přijeli policisté územního odboru Bruntál a na základě předběžného odhledání i krajští kriminalisté, kteří si následně případ vzhledem k závažnosti převzali. Z předběžných výsledků pitvy totiž vyplynulo, že muž zemřel na následky zranění způsobené cizí osobou.
 
Policisté místo a jeho okolí důkladně ohledali. Zajistili stopy, které byly zaslány k vyhodnocení na odbor kriminalistické techniky a expertiz. Spustila se 24hodinová „mašinérie“ prověřování a analýzy všech získaných a zjištěných informací. Kriminalisté si stanovili několik vyšetřovacích verzí, které bylo potřeba v co nejkratším čase vyvrátit, či potvrdit. Vstupních informací nebylo mnoho, jednalo se o pravdu o mravenčí práci. Nutno podotknout, že způsob usmrcení poškozeného není až tak běžný – pachatelé několikrát na bezbranného seniora vystřelili a ponechali ho vážně zraněného v tratolišti krve bez pomoci. Na objasnění případu tak pracovalo maximální množství policistů, kteří měli jediný cíl: dopadnou pachatele.
 
Detailním ověřováním informací kriminalisté postupně vylučovali stanovené verze a kruh podezřelých osob, kdy policisté prověřili kolem sta lidí, se uzavíral. V síti uvízli dva mladíci ve věku 22 a 28 let z malých obcí na Bruntálsku. Příslušníci zásahové jednotky je předevčírem (ve středu) zadrželi. Nyní jsou obviněni ze zvlášť závažného zločinu vraždy a přečinu porušování domovní svobody. Starší z dvojice je obviněn i z přečinu nedovoleného ozbrojování. Policisté podali státními zástupci podnět k podání návrhu na jejich vzetí do vazby. Obviněným hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Policisté zajistili při provedených domovních prohlídkách kromě jiného i střelnou zbraň, kterou předali kolegům z odboru kriminalistické techniky a expertiz ke zkoumání.
 
K obviněným tolik, že se jednalo se o dvojici bydlící v okolí poškozeného. I k nim se tak dostala informace, že by mohl mít senior v domě více peněz. Dvojice, oba bez pracovního poměru a užívající omamné a psychotropní látky, se rozhodla situace využít. Starší si opatřil zbraň a společně zamířili k domu seniora. Muž jim otevřel, což se mu stalo osudným. Byl zasažen výstřely a zůstal ležet v tratolišti krve. Pachatelé poté dům prohledali. Co vše si odnesli je předmětem dalšího vyšetřování, nicméně v této chvíli je zadokumentováno několik set korun, alkohol a pár dalších ne zas tak cenných věcí.
Oba obvinění byli v minulosti odsouzeni pro majetkovou a jinou trestnou činnost a jsou nyní v podmínečném odsouzení. Kriminalisté se i nyní zabývají také otázkou jejich další případné trestné činnosti.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
14. 12. 2012
 
 
-------------------------- původní zpráva z 30. listopadu 2012 -----------------------------------------
 
Násilná smrt muže na Bruntálsku
 
Moravskoslezští policisté prověřují veškeré okolnosti násilné smrti 71letého muže. Jeho tělo bylo nalezeno tento v úterý dopoledne v domě, který obýval, v malé obci na Bruntálsku. Po oznámení přijeli na místo policisté územního odboru Bruntál a na základě předběžného odhledání i krajští kriminalisté, kteří si následně případ vzhledem k závažnosti převzali. Z předběžných výsledků pitvy totiž vyplynulo, že muž zemřel na následky zranění způsobené cizí osobou.
 
Policisté intenzivně prověřují všechny skutečnosti, které se případu týkají. Analyzují zjištění i získané informace s cílem zjistit pachatele, který měl muže usmrtit. S ohledem na probíhající úkony trestního řízení by bylo netaktické zveřejňovat bližší informace k události.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
30. 11. 2012
 
 
 
 
 
                                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem