Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z loupeží a krádeží

Kriminalisté územního odboru Karviná v minulém týdnu obvinili tři muže, kteří měli v Havířově a Karviné spáchat několik krádeží a loupeží. 

Havířov

Havířovští kriminalisté v krátké době objasnili závažný násilný zločin, který byl v druhém listopadovém týdnu spáchán v Havířově. V podvečer po vykopnutí prosklených dveří vstoupil do jedné ze sázkových kanceláří ozbrojený muž. Obsluhu ohrožoval nožem a požadoval vydání finanční hotovosti, což žena učinila. S odcizenými téměř čtyřiceti tisíci korunami pak z provozovny utekl.

Místní a osobní znalost havířovských policistů a kriminalistů a vyhodnocování získaných poznatků,  je během necelých tří týdnů dovedlo k možnému pachateli. Před zadržením si ovšem s policisty stihl „zahrát na schovávanou“. V bytě, kde v té chvíli přebýval, se uschoval v servisním otvoru za toaletou.

Kriminalisté devětadvacetiletého muže obvinili nejen ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, ale také z přečinů krádeže a neoprávněného užívání cizí věci. Během vyšetřování totiž zjistili skutečnosti nasvědčující, že obviněný měl spáchat ještě další skutky.

Koncem října měl využít spánku obyvatelů havířovského bytu, ve kterém také nocoval, a odejít z něj s jízdním kolem, mobilním telefonem, kovovým řetízkem a peněženkou s osobními doklady a finanční hotovostí. Celková škoda, kterou měl způsobit, byla vyčíslena na téměř 21 000 korun.
O tři dny později měl z prodejny odcizit více než 150 kusů stíracích losů v hodnotě zhruba  30 000 korun.
Další den měl využít nepozornosti řidiče, který odešel od zaparkovaného neuzamčeného osobního vozu. Roztržitý majitel pak jen sledoval, jak jeho auto odjíždí neznámo kam. Vozidlo bylo následně nalezeno v Ostravě.
Čtyři dny na to měl spícímu muži odcizit batoh a příruční tašku s oblečením a peněženkou, ve které byly kromě financí také doklady. Škoda, kterou měl způsobit, byla odhadnuta  na 6 500 korun.

Během vyšetřování kriminalisté zjistili, že by se mohl dopustit ještě dalších skutků, a to nejen v Havířově, ale také v rámci jiných českých krajů. S největší pravděpodobností by mu tedy mohlo být trestní stíhání rozšířeno. Každopádně v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let. V současnosti je obviněný muž ve vazbě.

Karviná

Díky operativní činnosti, vyhodnocování množství poznatků a svědeckých výpovědí objasnili karvinští kriminalisté jednu krádež a čtyři loupeže, které byly od letošního srpna do poloviny listopadu spáchány v Karviné. Z prvního skutku obvinili dva muže (28 a 24 let). Mladší z nich si vyslechl ještě obvinění ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zvlášť závažného zločinu loupeže.

Na krádeži, která byla spáchána ve druhé polovině srpna, se měli podílet společně. V nočních hodinách měli využít spánku poškozeného a odcizit mu mobilní telefon a peněženku s finanční hotovostí a doklady.
Další násilnou trestnou činnost měl již páchat mladší z dvojice sám. Koncem srpna měl udeřit do obličeje mladou ženu, se kterou se předtím dal do řeči. Důvodem byl zřejmě mobilní telefon, který ji měl poté vytrhnout z ruky.
V polovině října v noci měl požádat mladého muže o cigaretu. Když oslovený nereagoval, měl mu do obličeje nastříkat slzotvorný prostředek. Avšak i přesto se poškozený aktivně bránil, takže mu nebylo nic odcizeno.
Další útok měl obviněný provést zhruba o týden později. Tentokrát se měl zaměřit na ženu. Ve chvíli, kdy si odemykala vchodové dveře, k ní přistoupil a z ramene ji měl strhnout kabelku takovou silou, až upadla na zem.
Obdobně měl zaútočit v druhém listopadovém týdnu. Ve sportovní tašce, kterou strhl z ramene další ženě, byl mobilní telefon a peněženka s doklady, finanční hotovostí a platební kartou.

Oba obvinění svou trestnou činnost nepopírají, ke skutkům se doznali. Starší z mužů, kterému hrozí trest odnětí svobody do tří let, je v současnosti ve výkonu trestu odnětí svobody, ke kterému byl odsouzen za předchozí trestnou činnost. Mladší je stíhám vazebně a v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Dlužno ještě dodat, že díky precizní práci kriminalistů byla část odcizených věcí dohledána a tudíž mohly být vráceny majitelům.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
28. 11. 2022

Odkazy do noveho okna

Havířov-odcizené vozidlo

Havířov-odcizené vozidlo 

Detailní náhled

Havířov-losy

Havířov-losy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem