Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z krádeží katalyzátorů

Bruntálsko: Objasnění 13 případů 

V ani ne třech týdnech třináct případů se škodou zhruba 70 000 korun – jedná se o prozatím zadokumentované jednání dvou obviněných mužů, kteří měli zcizovat katalyzátory vozidel.

Komisař 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Bruntál zahájil v těchto dnech trestní stíhání zhruba padesátiletého muže a mladíka ve věku kolem dvaceti let (oba z Bruntálu) pro spolupachatelství přečinu krádeže dílem dokonaným i ve stádiu pokusu.

Kriminalisté mužům v určité příbuzenské vazbě kladou za vinu, že si měli po předchozí vzájemné domluvě od konce února po dobu ani ne tří týdnů tipovat vozidla, ze kterých by bylo možno v minutě a hlavně nepozorovaně odcizit katalyzátor. Pomocí připraveného nářadí měli odstřihávat katalyzátory u vozidel rozličných značek odstavených na různých místech, kromě jiného například i na ploše u autoservisů. Poškození na krádež přišli například tím, že jim „divně řval výfuk“...

Za prodej získávali muži i tisícikoruny za kus, někdy méně, jindy více. Celkově mohli získat kolem třiceti tisíc korun. Peníze si měli v podstatě rovným dílem dělit a užívat pro svou potřebu. O katalyzátory přišlo dvanáct majitelů aut z měst a obcí na Bruntálsku (kromě Bruntálu také například z Vrbna pod Pradědem či Václavova), v jednom případě se krádež nezdařila. Celková škoda je vyčíslena na zhruba 70 000 korun.

Bruntálští kriminalisté objasnili tyto krádeže postupným prověřováním jednotlivých informací, skládáním pomyslné mozaiky se opravdu v krátké době dobrali až k nyní obviněné dvojici. Policisté provedli kromě jiného také prohlídky jiných prostor a pozemků. Zajištěné věci „putovaly“ ke zkoumání na odbor kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství.

Starší z mužů byl za obdobnou trestnou činnost již trestán. Obviněným hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Kriminalisté pokračují v úkonech trestního řízení.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 30. dubna 2021

Odkazy do noveho okna

nářadí_nůžky1

nářadí_nůžky1 

Detailní náhled

nářadí_nůžky2

nářadí_nůžky2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem