Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z dvojnásobné vraždy

Bohumín: Kriminalisté se s takovým případem nesetkali 20 let  

Doplňující informace ZDE
 
Moravskoslezští kriminalisté, kteří vyšetřují nejzávažnější násilnou trestnou činnost, měli v posledních dnech opravdu „plné ruce práce“. Kromě jiných případů (dvojnásobná vražda na Bruntálsku) je 24 hodin denně zaměstnával případ pohřešovaných manželů z Bohumína. Skládali mozaiku kousek po kousku a nebylo to zrovna lehké. Kriminalisté měli zpočátku minimum informací, přičemž se v průběhu prověřování nenechali zmást nastraženými, falešnými stopami ze strany pachatelů. Prověřovali informace například i od senzibilů. Výsledkem brilantní práce kriminalistů je zadržení a obvinění 3 mužů z vraždy. Ani jeden z trojice nepředpokládal, že by uvízl v policejním sítu a navíc v tak krátké době…
 
Jak kriminalisté sami potvrdili, jedná se o závažný případ, se kterým se dlouho, snad 20 let, nesetkali. Mezi důvody k tomuto hodnocení patří rafinovanost pachatelů, jejich plánovaní vražd obětí a zahlazování stop. Těmto faktům museli policisté podřídit i sdělování informací veřejnosti. Každé vyřčené slovo navíc mohlo negativně ovlivnit průběh prověřování a vyšetřování a možná i zasáhnout do bezpečnosti některých osob. V souvislosti s tímto případem je na místě poděkovat sdělovacím prostředkům za zveřejnění informace k nebezpečnému pachateli (zprávu jsme zveřejňovali ve čtvrtek, v pátek informovali o zadržení muže). Reakce občanů na sebe nenechala dlouho čekat a policisté díky informacím od volajících velmi rychle přišli na konkrétní stopu vedoucí k jednomu z pachatelů.
 
Případ se začal odehrávat 1. března. Příbuzná manželského páru z Bohumína oznámila policistů jejich pohřešování. Karvinští policisté začali ihned s prověřováním informací k nezvěstným osobám. Nevynechali například kontakt s kolegy v Polsku, kde má dvojice známé a příbuzné, a samozřejmě kontaktovali i sdělovací prostředky se žádostí o zveřejnění pátrání. Vzhledem k charakteru prvotních informací spolupracovali karvinští policisté od samotného počátku s kolegy z krajského ředitelství.
 
Vzhledem k charakteru postupně získávaných informací dostal případ prioritu a převzali si ho krajští kriminalisté. Bylo potřeba prověřit různé verze, které se týkaly zmizení dvojice. Policisté prověřili a kontaktovali desítky osob, které mohly mít k pohřešovaným jakoukoli vazbu, vztah, informaci. Pracovali i s prvotními výsledky expertiz zajištěných stop, které analyzují pracovníci odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Kriminalisté pracovali opravdu nepřetržitě. Postupně se začala jevit verze, že by mohli být obětí trestného činu, jako nepravděpodobnější. To se nakonec i potvrdilo. Policisté nalezli minulý týden v úterý navečer v jistém objektu ve Slezské Ostravě muže i ženu mrtvé. I nález těl byl výsledkem mimořádného nasazení policistů, neboť kriminalisté neměli o osudu manželů z počátku žádnou informaci, ani následně od pachatelů. Navíc, z dosavadního vyšetřování vyplývá, že pachatelé byli naprosto přesvědčeni, že těla policisté nenaleznou…
 
Ze zvlášť závažného zločinu vraždy byli obviněni minulý týden ve čtvrtek 2 muži (38 a 42 let z Karvinska). Zadržela je zásahová jednotka krajského ředitelství minulou středu dopoledne. Soud rozhodl o jejich vzetí do vazby. Třetího muže (54 let z Bohumína) zadrželi v pátek kolegové na Slovensku a jsou prováděny úkony k jeho vydání do České republiky. I on si již vyslechl obvinění ze stejného zločinu, a to konkrétně v pátek navečer. Trojici hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Jednalo se o muže, kteří byli v minulosti odsouzeni pro úmyslnou trestnou činnost. Své oběti znali. Pod tíhou předestřených důkazů obvinění začali s policisty částečně spolupracovat. Po zadržení proběhly domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Policisté zajistili různé stopy a věci, které budou podrobeny expertize.
 
Z dosud zadokumentovaných informací vyplývá, že muži se měli na čin řádně připravit. Měli si obstarat různé věci a zajistili si například i objekt ve Slezské Ostravě. V osudný den, 28. 2., měli vylákat poškozeného muže z domu, svázat ho, dát mu do pusy roubík a převézt do objektu. Stejně tak měli postupovat i u jeho manželky. Měli je usmrtit zastřelením. Snažili se důkladně po sobě zahladit stopy.
 
Z práce kriminalistů mohu prozradit například to, že pachatelé se je snažili kvůli odvedení pozornosti navést na falešnou stopu. Policisté tak důkladně pátrali v zahraničí, nicméně stále se věnovali i jiným stopám, což se nakonec vyplatilo. Ke kriminalistům se (tentokrát ne od pachatelů) dostala například i informace od senzibila, který určil oblast, kde by mohli manželé být. I tato varianta byla vyloučena důkladným prověřením. Kriminalisté byli po celou dobu v kontaktu s příbuznými pohřešovaných, kterým sdělovali informace, přičemž museli dbát, aby nedošlo k ohrožení následného pátrání po pachatelích. S ohledem na případ sehrál svou nezastupitelnou úlohu při komunikaci s rodinou i policejní psycholog.
 
Zadržením a obviněním mužů práce na případu pro kriminalisty zdaleka nekončí. Kriminalisté budou i nadále analyzovat získané a zjištěné informace a budou probíhat další úkony trestního řízení. I v této chvíli je mnoho nezodpovězených otázek, bylo by tak neobjektivní vyjadřovat se například k motivu pachatelů nebo spekulovat, zda a co pachatelé odcizili.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
18. 3. 2013
 
 
---------------------        původní zpráva z 12. března 2013 --------------------------------------
 
Pohřešovaní manželé z Bohumína – informace
 
Policisté i nadále pokračují v pátrání po pohřešovaných manželích z Bohumína na Karvinsku. Pohřešování oznámila policistům v pátek 1. března příbuzná manželů. Karvinští policisté začali ihned s prověřováním informací k nezvěstným osobám. Nevynechali například kontakt s kolegy v Polsku, kde má dvojice známé a příbuzné, a samozřejmě kontaktovali i sdělovací prostředky se žádostí o zveřejnění pátrání.
 
Karvinští policisté byli a jsou neustále v kontaktu s rodinou pohřešovaných. Obecně platí, že i v těchto případech má ale informování zainteresovaných osob nebo médií ohledně aktuálního stavu pátrání své mantinely. Policisté nemohou z pochopitelných důvodů všechny informace týkající se probíhajícího pátrání sdělovat.
 
Vzhledem k charakteru prvotních informací spolupracovali karvinští policisté při pátrání po pohřešovaných od samotného počátku s kolegy z krajského ředitelství. Společně oslovili desítky osob, které mohly mít k případu jakoukoli informaci, analyzovali a nadále detailně analyzují všechny zjištěné i získané informace. Jedná se o intenzivní práci, bez ohledu na to, zda je den, noc či víkend. Krajští kriminalisté si včera věc od kolegů z Karviné převzali, přičemž v pátrání nedošlo k žádné zásadní změně.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
12. 3. 2013
 
                                                                                                                                            
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem