Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 5 osob z „praní peněz“

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech zahájili trestní stíhání 5 osob z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.  

Jde o pokračování případu ZENON, v rámci kterého je už trestně stíháno 9 osob za krácení daní při fiktivním vývozu nanodisků. Obviněné osoby se podle našich závěrů měly pokusit pomocí čtyř obchodních společností vylákat na státu tzv. vratku DPH ve výši bezmála 200 milionů korun. I přes včasný zásah pracovníků týmu Daňové Kobry se jim v jednom případě mělo podařit neoprávněně získat cca 50 milionů korun.   

Tyto peněžní prostředky měly být z důvodu zatajení jejich původu okamžitě rozděleny na částky v řádech jednotek milionů či stovek tisíc a následně vyvedeny na několik jiných bankovních účtů. Z nich pak měly být vybírány v hotovosti či posílány na další bankovní účty.  Policejní orgán nemohl ponechat bez odezvy, že jde o snahu zahladit či odstranit stopy. Proto souběžně s vyšetřováním krácení daní se kriminalisté ÚOKFK zaměřili i na tyto skutečnosti.

Mravenčí práce spočívající ve vyhodnocování bankovních výpisů a telefonních hovorů, vytěžování podezřelých osob a svědků nakonec slavila úspěch. Po vyhodnocení všech získaných informací nabyl skutek tak reálných obrysů, že bylo možno obvinit čtyři muže a jednu ženu z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest odnětí svobody na tři až osm let. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Tento procesní úkon je již jeden z posledních před ukončením vyšetřování případu ZENON.  

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
2. července 2016

 

 

 

vytisknout  e-mailem