Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 22 osob z převozů nelegálních migrantů

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v uplynulých dnech realizaci trestní věci s krycím názvem ASIX, která se týkala převozů nelegálních migrantů přes několik zemí Evropské unie, včetně České republiky, do cílové země Spolkové republiky Německo, případně do dalších zemí Evropské unie. 

Pozornost detektivů se soustředila na mezinárodní organizovanou skupinu osob, která měla nejméně od října 2021 organizovat převozy nelegálních migrantů pocházejících zejména ze Syrské arabské republiky, a to přes území Maďarska, Slovenské republiky, České republiky s cílovou destinací především ve Spolkové republice Německo. K převozům nelegálních migrantů byla používána osobní motorová vozidla, mikrobusy, dodávky nebo lehká užitková vozidla. Svojí činností měla organizovaná skupina získat neoprávněný prospěch ve výši cca 8 milionů Kč. 
  
Během úkonů trestního řízení, které proběhly ve dnech 3. a 4. dubna 2023 na území České republiky, bylo zadrženo celkem 22 osob. Kriminalisté provedli 3 domovní prohlídky a 1 prohlídku jiných prostor a pozemků. V rámci těchto prohlídek bylo mimo jiné zajištěno motorové vozidlo, cennosti  a finanční hotovost v řádech několika set tisíc Kč. Proti 22 osobám bylo v České republice zahájeno trestní stíhání pro zločin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice podle ustanovení § 340 odst. 1, odst. 3 písm. a) trestního zákoníku. Ve dnech 4. a 5. dubna 2023 rozhodla soudkyně Okresního soudu v Teplicích o vzetí 6 obviněných osob do vazby. Jedna z obviněných osob v České republice již vykonává trest odnětí svobody pro související jednání. Případ je dozorován Okresním státním zastupitelstvím v Teplicích.
   
Prověřování probíhalo v součinnosti s policejními složkami Policie České republiky, krajských ředitelství Ústeckého a Jihomoravského kraje. Na mezinárodní úrovni byla v průběhu prověřování navázána spolupráce s policisty z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Slovenské republiky a policejními orgány Spolkové republiky Německo a Maďarska.
    
V případě pravomocného odsouzení hrozí všem obviněným tresty odnětí svobody od dvou do osmi let. 




plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
18. dubna 2023

vytisknout  e-mailem