Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 2 osob z krácení DPH

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou tzv. Daňové Kobry, v uplynulých dnech prováděli úkony trestního řízení, které se týkaly rozsáhlého krácení daní v oblasti obchodování s pohonnými hmotami. V rámci uvedeného případu policisté obvinili dvě osoby. 

Podle našich závěrů šlo o dobře organizovanou skupinu osob, která měla sofistikovaným způsobem krátit DPH při obchodech s  pohonnými hmotami. Tyto osoby měly nejméně v období od května do července roku 2011 nakupovat pohonné hmoty z Německa a Rakouska přes společnosti založené na takzvané bílé koně. Takto nakoupená paliva pak měly dále prodávat konečným spotřebitelům. Státu však nebyla odváděna daň z přidané hodnoty. Způsobená škoda podle kriminalistů NCOZ přesáhla částku 300 milionů Kč.
 
Na případu s NCOZ spolupracovala Finanční správa metodou Daňové Kobry.
 
Dvě osoby byly obviněny z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.
 
Za stejný skutek byli již dříve k mnohaletým trestům odnětí svobody pravomocně odsouzení i další pachatelé. Policejní orgán NCOZ však nerezignoval na prověřování a na základě nových informací zahájil stíhání osob ve vyšších patrech takto organizované trestné činnosti.  

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Trestní stíhání jednoho z obviněných je vedeno na svobodě, druhý je toho času ve výkonu trestu pro jinou trestnou činnost.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
20. října 2021

vytisknout  e-mailem