Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 15 osob z krácení daní

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v souvislosti s prověřováním závažné daňové trestné činnosti provedli dne 12. dubna 2022 na území celé České republiky téměř dvě desítky domovních prohlídek a zadrželi přes tři desítky osob. Následně dne 13. dubna 2022 obvinili celkem 15 fyzických osob (z toho 7 cizinců) pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 240 odst. 1, odst. 2, písm. a), odst. 3, písm. a) trestního zákoníku. 

Jedna z obviněných osob byla již v minulosti odsouzena za obdobný daňový trestný čin a v současné době vykonává trest odnětí svobody. Společně se svým druhem měla ovládat obchodní společnosti, které fakticky nevykonávaly žádnou podnikatelskou činnost. Jménem těchto společností měly být v letech 2017 – 2020 vystavovány doklady znějící na fiktivní plnění v hodnotě do deseti tisíc korun za účelem obejití systému kontrolních hlášení. Jako fiktivní plnění uváděli blíže nespecifikované zboží, případně různé služby, a to na základě požadavků většího počtu různých zájemců o fiktivní „nákladové doklady“, prostřednictvím kterých zkrátili daňové povinnosti jejich prosperujících firem. Podle našich závěrů byla touto činností způsobena České republice škoda ve výši cca 80 milionů Kč.

Jako tzv. náhradní hodnotu kriminalisté zajistili nemovitosti, finanční hotovost, investiční zlato či luxusní hodinky v celkové výši, která odpovídá způsobené škodě. 
  
Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Trestní stíhání probíhá na svobodě (s výjimkou jedné osoby, která vykonává trest odnětí svobody). V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na 10 let.
 
Prověřování bylo vedeno metodou Daňové Kobry ve spolupráci s Generálním finančním ředitelstvím a Finančním analytickým úřadem.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
3. května 2022

vytisknout  e-mailem