Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Obviněn jednatel likérky i společnost samotná

ZLÍNSKÝ KRAJ: Padlo obvinění za znečištění čističky odpadních vod a krácení daně. 

Obvinění ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti si vyslechl jednatel chvalčovské likérky, dvaačtyřicetiletý místní muž. Kriminalisté z odboru krajské hospodářské kriminality navíc z daňových úniků obvinili i samotnou právnickou osobu, likérku Drak.
Chyba v daňovém přiznání, která ukazuje na první zmíněný trestný čin, se prokazatelně vyskytla vloni v září. Obviněný se přiznal ke spotřební dani z lihu ve výši 3 713 000 Kč, ačkoli si byl vědom, že jsou v daňovém přiznání uvedeny nepravdivé údaje. Podle kriminalistů měl přiznat minimálně dalších 2 725 000 korun. Přišlo se na to v rámci vyšetřování znečištění čističky odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem, do které se dostalo vloni v září velké množství alkoholu. Zaměstnanci likérky totiž do veřejné kanalizace z pokynu jednatele dne 27. září 2012 vylili asi 32 tisíc litrů tekutin s obsahem minimálně 9500 litrů čistého etanolu. Vychází to z chemických rozborů, u kterých se zjistilo mnohonásobné převýšení povolené hranice chemického kyslíku v odebraných vzorcích vody. Tento vylitý alkohol však byl v daňovém skladu likérky umístěn bez jakýchkoliv dokladů, žádnou evidencí neprošel. Vylitím alkoholu do veřejné kanalizace se navíc ohrozil celý chod čističky odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Jejímu provozovateli vznikla škoda ve výši nejméně 148 tisíc korun.
K obvinění kriminalisty nasměrovaly důkazy a materiály pečlivě sbírané po několik měsíců. Jednalo se o dokumenty Celního úřadu pro Zlínský kraj, výsledky rozborů a zpráv společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž, Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem a Krajské hygienické stanice Zlínského kraje. Důležité údaje potvrdili při výsleších i samotní pracovníci likérky.
Uzná-li soud na základě předložených důkazů jednatele likérky vinným, hrozí mu vězení na dva roky až osm let.
Právnické osobě hrozí majetkové sankce.
 
3. května 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem