Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Objednal si loď z Anglie přes internet

BEROUNSKO – Poslal peníze a nemá nic. 

Berounští kriminalisté se zabývají dalším případem podvodného jednání na internetu. Poškozený muž si prostřednictvím německého internetového inzertního portálu nalezl inzerát s prodejem rybářské lodi zn. Jeanneau 585 Merry Fischer za částku 8.700,- €.

S prodejcem, který vystupoval pod jménem Markus Oberg komunikoval pouze formou emailové korespondence. Loď, o kterou měl kupující zájem, se údajně měla nacházet v Anglii. Poté co se poškozený s prodejcem domluvil na koupi a doručení, odeslal na bankovní účty v Anglii částku celkem 9.000,- € (231.930,- Kč) a to včetně dopravy lodi do ČR s tím, že loď bude doručena dne 27. 7. 2018 do 16:00 hod. Do dnešního dne však loď dodána nebyla a osoba, se kterou poškozený komunikoval, ani údajná přepravní společnost již nejsou kontaktní.

Policisté upozorňují na množství případů podvodných prodejů prostřednictvím internetu. Kupující nemá v podstatě žádnou šanci zjistit, zda se skutečně jedná o věrohodného prodejce a to v případech, kdy komunikace probíhá pouze písemnou formou, nelze ověřit věrohodnost nabízeného zboží a toho, kdo jej nabízí. Samotný fakt, že prodejce nabízí zboží ze zahraničí mnohdy za ceny daleko nižší než na běžném trhu a také to, že platba má putovat na zahraniční účty, by mělo být vodítkem nevěrohodnosti, aby lidé od těchto obchodů raději upustili. Tyto signály by je měly od samotné koupě vždy odradit.

nprap. Bc. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
15. srpna 2018

vytisknout  e-mailem