Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Objasnění případu internetové kriminality

Kriminalisté z oddělení informační kriminality zadrželi čtyři muže, kteří podvodem získávali přístupová hesla k bankovním účtům, ze kterých pak převedli miliony korun. 

Kriminalisté oddělení informační kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy objasnili případ podvodného získávání peněz z bankovních  účtů skrze internetové bankovnictví. Kriminalisté na případu pracovali od začátku loňského roku a v minulých dnech proběhla jeho realizace, při které zadrželi čtyři podezřelé muže. Zásah probíhal na osmi různých místech hlavního města a proběhlo také celkem šest domovních prohlídek.    

Zadržení muži ve věku od osmnácti do dvaceti let si podle zjištění kriminalistů  získávali pod různými legendami od poškozených jejich přístupová hesla k internetovému bankovnictví a z účtů pak převáděli peníze, které vybírali z bankomatů přes takzvané bílé koně. Do této chvíle kriminalisté zjistili způsobenou škodu ve výši osm milionů korun a několik desítek poškozených z celého území České republiky. S velkou pravděpodobností se jak škoda, tak i počet poškozených ještě zvýší.

V tuto chvíli jsou za výše popsané jednání stíhaní čtyři muži a to pro trestné činy padělání a pozměňování platebního prostředku, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat a podvod. V případě odsouzení jim pak hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. Dva z obviněných jsou stíháni vazebně. Počet obviněných také pravděpodobně nebude konečný, jelikož kriminalisté na případu neustále pracují a zjišťují nové skutečnosti.

V tomto případu hrála významnou roli i neopatrnost samotných poškozených, kteří tím tak přispěli k tomu, že muži mohli páchat tuto trestnou činnost. Proto  je závěrem třeba připomenout základní pravidla bezpečnosti v internetovém prostředí v souvislosti s internetovým bankovnictvím.

por. Bc. Jan Daněk – 1. 2. 2017

vytisknout  e-mailem