Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obezřetnost se vyplatí

Neusnadňujte kapsářům práci! 

Tradičně startujeme ve spolupráci se společností AHOLD Czech republic, a. s. preventivně informační kampaň s názvem „Obezřetnost se vyplatí“, která je zaměřená na kapesní krádeže.  
 
Kampaň "Obezřetnost se vyplatí" bude probíhat od 25. března do 8. dubna 2015 ve vybraných prodejnách Albert, kdy jejím cílem je minimalizovat krádeže v obchodech nejen v období Velikonoc. Cílem preventivně informační kampaně „Obezřetnost se vyplatí“ je, aby si lidé dávali, resp. se naučili dávat pozor na své osobní věci.
 
V prodejnách se budou pohybovat policisté, kteří přímo na místě budou zákazníky informovat o praktikách zlodějů a dále budou předávat rady a doporučení, jak si i v průběhu nákupu chránit své osobní věci. Rizikem pro nakupující může být například otevřená kabelka nebo peněženka či klíče od auta v kapse kabátu. Klasickým pánským zlozvykem je pak peněženka zastrčená v zadní kapce kalhot. Často také zákazníci nechávají své cennosti a osobní zavazadla volně ležet v nákupních vozících a nevědomky tak usnadňují zlodějům ‚práci‘, která mnohdy trvá pouhých několik málo vteřin. Kapsáři vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí a využívají jejich nepozornosti a nedbalého zacházení s majetkem a osobními doklady. Samotná krádež bývá blesková, předem pečlivě nacvičená akce. Kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech či peněžence dozví často až mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo. O pachateli a jeho popisu nemá obvykle ani potuchy.

Policisté budou tato rizika sledovat a aktivně na ně upozorňovat.

Ke kapesním krádežím dochází každodenně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství osob, tedy nejen v nákupních centrech, ale i v prostředcích městské hromadné dopravy, na sportovních a kulturních akcí apod.
 
Lidé by se měli chovat zejména tak, aby se nestali obětí kapesního zloděje. Měli by si dávat pozor na kapsáře a mít své věci neustále pod kontrolou. Dodržováním základních rad se tak mohou vyhnout nepříjemným zjištěním, stresům a zbytečnému vyřizování spojenému zejména s odcizením dokladů, platebních karet a mobilních telefonů.
 
Více informací o kampani "Obezřetnost se vyplatí" naleznete zde.
Další preventivní rady a informace ke kapesním krádežím naleznete zde.
 
 
kpt. Bc. Petra Literová
preventistka
Policejní prezidium ČR
25. března 2015

vytisknout  e-mailem