Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Obezřetnost se vyplatí

PLZEŇ - Pereventivní akce zaměřená na kapesní krádeže v obchodech v Plzni. 

     Doba před vánoci a vánoce samotné nejsou bohužel jenom svátky klidu a míru, ale jsou i rájem pro kapesní zloděje. Kapsáři se zaměřují především na místa, kde se pohybuje větší množství lidí. Můžete je potkat v nákupních centrech, na tržištích, v dnešní době především na vánočních trzích, v prostředcích hromadné dopravy, ale i na místech, kde se konají různé kulturní akce.    
     V rámci preventivního působení letos stejně jako loni realizujeme na území města Plzeň pokračování celorepublikové preventivně informační kampaně s názvem „Obezřetnost se vyplatí“. Akce je zaměřená na prevenci kapesních krádeží, jejichž počet narůstá především v období okolo svátků, kdy je v obchodních centrech a na trzích velká kumulace lidí. Cílem kampaně je upozorňovat občany, aby si na vytipovaných místech dávali pozor na své věci. Smyslem není poukazovat na riziková místa. Policisté preventivně informační skupiny Městského ředitelství policie Plzeň v rámci kampaně navštíví hypermarkety obchodního řetězce Albert, kde budou zákazníky informovat o prevenci kapesních krádeží. Zaměříme se především na ty občany, kteří nejsou dostatečně pozorní a odloží si své kabelky, tašky nebo bundy do nákupního vozíku. 
     Včera v dopoledních hodinách byla tato kampaň realizována v prodejně Albert v Gerské ulici v Plzni. Zde jsme si povídali s nakupujícími občany o bezpečném chování, které je základem prevence kapesních krádeží.
 
     Tak zvaní kapsáři mají krádež většinou velmi pečlivě nacvičenou. Svoji oběť si dopředu vytipují, protože se snaží co nejvíce snížit riziko svého dopadení, a vybírají si i místo, kde Vás okradou. Jednají velmi rychle a nepozorovaně. Zkušený zloděj dokáže vytipovanou věc odcizit během 2 vteřin, aniž byste si toho všimli. Mnohdy kapsáři pracují ve skupinách.
       
     Abyste nedali zlodějům šanci vás okrást, je třeba dodržovat několik základních pravidel, na která by jistě přišel každý sám. Veškeré rady můžeme shrnout do velmi krátkého návodu :
     1. Své věci si vždy hlídejte.
     2. Nenoste u sebe velkou finanční hotovost, plaťte pokud možno platební kartou.
     3. V peněženkách nemějte uloženy osobní doklady a PINy k platebním kartám.
     4. Peněženky nenoste v zadní kapse kalhot, v batohu na zádech nebo na vrchu kabelek.
     5. Kabelky, batohy ani oblečení nenechávejte v nákupních vozících.
     6. Buďte obezřetní i při ukládání nákupu do kufrů aut.
 
     Pokud se i přes všechna preventivní opatření stanete obětí zloděje, pak vždy neprodleně kontaktujte Policii ČR osobně na nejbližší služebně nebo telefonicky na tísňové lince 158. V případě, že je Vám odcizena platební karta, ihned kontaktujte svoji banku a kartu zablokujte. Stejně tak, přijdete-li o mobilní telefon, neprodleně požádejte svého operátora o zablokování SIM karty.
 
     Odhalování a objasňování tohoto protiprávního jednání je velmi složité a mnohdy možné pouze díky všímavosti a spolupráci občanů, neboť sami okradení si často až doma, poté, co přijedou z nákupů, všimnou, že byli okradeni. Někdy i váhají s tím, zda věc ohlásit a tím časový náskok zlodějů narůstá. Proto je třeba nejen dbát na prevenci a nedat vlastním chování zlodějům šanci, ale věnovat pozornost i svému okolí a lidem, kteří se ve vaší blízkosti pohybují.
 
por. Ing. Hana Štefflová
4. prosince 2013
 
 

vytisknout  e-mailem