Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Obezřetnost se dětem vyplatila

LIBEREC - Policisté se zabývají v těchto dnech třemi oznámeními, kdy měli neznámí muži oslovovat děti a lákat je do auta.  

Policisté se zabývají v těchto dnech třemi oznámeními, kdy měli neznámí muži oslovovat děti a lákat je do auta. Dva případy máme evidovány v Liberci v lokalitě, kde se nachází Základní škola Jabloňová a k jednomu případu mělo dojít v lokalitě Základní školy Lesní v Liberci. Ihned po oznámení policisté na situaci zareagovali a přijali k tomu patřičná opatření. Došlo ke zvýšení výkonu služby v blízkosti základních škol, kdy ve spolupráci s městskou policií Liberec  více monitorují dění v okolí škol a vysílají tam více hlídek. Případům se nyní policisté ve spolupráci s kriminalisty intenzivně věnují a také jsou v úzkém kontaktu se samotnými školami. Situaci v žádném případě nepodceňují.  Ihned po oznámení případů také provedli opatření ve školách, aby mohly být děti prostřednictvím svých pedagogů informováni a poučeni, jak se zachovat v případě, že se jim stane něco podobného. 

Případy se odehrály v rozmezí od 8. do 20. září 2016, vždy  ve chvíli, kdy šly děti ze školy domů. V tuto chvíli oznámení policisté prověřují a z taktických důvodů není vhodné, aby k případům uváděli další bližší informace. Obracíme se však na rodiče a pedagogy, aby v případě jakýchkoliv informací či poznatků, tyto neprodleně předávali policistům  buď prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo přímo na Obvodní oddělení Liberec - Centrum  na tel. číslech: 485 103 155, 974 467 100 , které se všemi oznámenými případy zabývá. 

PÁR PREVENTIVNÍCH RAD PRO DĚTI:

- nepouštět se s nikým cizím do rozhovoru, byť by jim vyprávěl všelijaké, více či méně věrohodné povídačky (mám tě dnes doprovodit domů,       rodiče tě nemůžou dnes vyzvednout; mamince se stal malý úraz a mám tě za ní dovézt apod.
- nenechat se na nic zlákat (dám ti hračky, mobil apod.)
- nikdy nesedat k cizím lidem do auta a udržovat si bezpečný odstup, aby je nemohl někdo do vozidla vtáhnout
- od neznámých lidí si nebrat žádné jídlo ani pití
- rychle utéct, pokud možno tam, kde je pohyb lidí
- každé podezřelé chování či bližší kontakt s cizím člověkem oznámit rodičům, učitelům nebo přímo Policii ČR na bezplatné tísňové lince 158

Školáci by měli při chůzi vždy sledovat zrakem i sluchem prostor a dění kolem sebe. Není vhodné si pouštět do uší naplno hudbu. V případě, že by neznámý člověk chtěl školáka někam odvléci, je dobré co nejhlasitěji volat o pomoc, kopat, bít kolem sebe rukama, škrábat, kousat a snažit se o útěk. 

Na závěr musíme vyzdvihnout přístup dětí, které se v případech, jež nám byly ozámeny, zachovaly, jak nejlépe mohly. 
 

23.9.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem