Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Obezřetnost při koupi vozidla se vyplácí!

KRAJ – Středočeští kriminalisté specializující se na problematiku autokriminality prověřují ve spolupráci se společností Cebia téměř 1000 vozidel, u kterých je dáno podezření na nelegální manipulaci s počtem ujetých kilometrů. 

Vzhledem k tomu, že společnost Cebia dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že v České republice dochází u velkého procenta prodávaných vozidel k nelegální manipulaci s počtem ujetých kilometrů, Krajské ředitelství policie Středočeského kraje s ní navázalo spolupráci. Jejím účelem není pouze odhalení této nelegální činnosti a zahájení trestního stíhání konkrétních osob, ale také upozornění na tento problém a zlepšení povědomí občanů, kteří do nákupu vozidla investují nemalé částky. Celá akce je teprve na svém počátku a k případnému sdělení obvinění pachatelů dojde v horizontu několika týdnů, neboť je nutné zajistit mimo jiné podklady ze zahraničí.
Z doposud zjistěných skutečností lze konstatovat, že většina „stočených“ vozidel pochází právě ze zahraničí a v ČR jsou prihlašována jako vozidla individuálně dovezená. Zatím je rekordmanem vozidlo, které bylo stočeno o více než 400 000 km, nejčastěji se hodnota stočených kilometrů pohybuje v řádech desítek tisíc.
Obecně lze konstatovat, že nelegální manipulace s ujetými kilometry je dlouhodobým problémem, proti kterému je nutné bojovat, a na který je třeba upozorňovat především občany, kteří si ojetý vůz hodlají zakoupit. To, že je stáčení tachometrů celoevropským problémem, dokazuje také skutečnost, že se touto problematikou zabývají orgány EU, podle kterých zákazníci napříč EU přicházejí kvůli těmto podvodům ročně o 5,6 až 9,6 miliard Eur ( 140 až 240 miliard Kč ).
Policisté rovněž upozorňují zájemce o koupi ojetého vozidla, aby nepodceňovali jeho prověření a nespokojili se jen s předloženou servisní knihou nebo případně pouhým tvrzením prodejce. V České republice existuje například portál www.kontrolatachometru.cz, který provozuje Ministerstvo dopravy ČR a je zde možné vyhledat stav najetých kilometrů zaznamenaných při technických prohlídkách v ČR. U vozidel z dovozu je však situace značně obtížnější. Pokud již někdo vozidlo, u kterého později zjistil manipulaci s najetými kilometry, zakoupil, může se obrátit na policii a podat trestní oznámení.
Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu je zřejmé, že nelegální manipulace s ujetými kilometry je trestným činem podvodu dle ust. § 209 trestního zákoníku. Trestní sazba se odvíjí od způsobené škody a může být až 5 let při prokázané škodě od 50 do 500 tisíc Kč.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí P ČR
26. června 2018

vytisknout  e-mailem