Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obětí lupičů měla být rodina z jižní Moravy

Detektivové NCOZ v těchto dnech podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na pět osob podezřelých ze závažné násilné trestné činnosti, jedná se o tři státní příslušníky České republiky a dva občany Slovenské republiky. Muži měli koncem minulého roku připravovat loupežné přepadení rodinného domu na jižní Moravě, návrh byl dozorujícím státním zástupcem vzápětí akceptován. 

Pouhé čtyři dny měli k dispozici kriminalisté NCOZ SKPV  Expozitury Brno, od chvíle kdy se dozvěděli o připravované loupežné výpravě pěti podezřelých osob, aby zabránili podezřelým zaútočit na vytipované oběti. Organizovaná skupina pachatelů, která se dlouhodobě zabývala různou trestnou činnosti a upoutala tak na sebe pozornost orgánů činných v trestním řízení, hodlala získat za použití násilí značnou finanční částku, tou měla disponovat rodina z jižní Moravy. Případem s krycím názvem „FAST“ se kriminalisté zabývali koncem minulého roku.

Skupina, v současné době již obžalovaných osob, se dohodla na tom, že s pomocí pohrůžky násilí nebo bezprostředním užitím násilí přiměje nezletilého dvanáctiletého chlapce a jeho příbuzné k vydání veškeré finanční hotovosti, která se měla nacházet
v jejich rodinném domě, přičemž skupina očekávala zisk v minimální výši 90.000 USD.

Obžalovaní se několikrát setkali, domlouvali se na společném postupu při plánovaném násilném získání finanční hotovosti, soustavně a pečlivě monitorovali bydliště a pohyb poškozených, jejich denní režim, zabezpečení domu, dokonce neváhali vniknout na oplocený pozemek, aby si mohli ověřit předpokládanou přístupovou cestu do samotného obydlí. Nebáli se také oslovit kamarády a spolužáky nezletilého, aby se od nich pod různými legendami dozvěděli, kde má dotyčná rodina uložené své peníze. Pokud se některý chlapec ohradil či se vzpíral, uštědřili mu dokonce i políček.

S ohledem na zjištěné skutečnosti o připravované loupeži bylo rozhodnuto o realizaci skupiny pachatelů, při které detektivové NCOZ SKPV ve spolupráci se Zásahovou jednotkou KŘ P Jihomoravského kraje postupně zadrželi všech pět podezřelých osob ve věku od 35 do 48 let.

Jak později vyšlo najevo, obžalovaní byli přesvědčeni o úspěšnosti své připravované akce, při které by neváhali použít i toho nejhrubšího násilí, zákrok policistů je více než překvapil. Příslušný soud poslal čtyři osoby do vazby, pátá osoba je trestně stíhána na svobodě, přičemž vazební důvody v současné době přetrvávají pouze u dvou obžalovaných. 

Zadržené osoby byly obžalovány ze zločinu loupeže podle § 173 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku, ve stádiu přípravy podle § 20 odst. 1 trestního zákoníku, spáchaný formou spolupachatelství podle § 23 trestního zákoníku, za což jím hrozí trest odnětí svobody v rozmezí pět až dvanáct let. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně.

pplk. Mgr. Iva Knolová

vytisknout  e-mailem