Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Oběť "Chytrých horákyň"

HRADECKO - Další z desítek obviněných. 

V těchto dnech vyšetřovatel oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové obvinil z trestného činu úvěrového podvodu 23letou ženu a jejího 44letého otce z Hodonínska. Řadí se mezi desítky lidí, které "Chytré horákyně" využily pro získání úvěrového podvodu. V současné chvíli je takto využitých osob obviněno okolo třiceti, dalších přibližně třicet je na řadě.
V tomto případu v roce 2014 chtěl muž rekonstruovat byt, ale neměl na rekonstrukci finance, a jelikož byl v registru dlužníků, nemohl si o půjčku zažádat sám. Proto se domluvil s dcerou, že si půjčku vezme na sebe. Žena, která jim smlouvu zajišťovala, je ujistila, že není žádný problém, aby si o půjčku zažádala dcera, ačkoliv byla v té době studentkou a žádný příjem neměla. Žena sehnala všechny dokumenty potřebné k úvěru, jako bylo potvrzení o zaměstnání, nájemní smlouvu, smlouvy o dílo i rozpočet na rekonstrukci. Následně banka 0,5 milionový úvěr schválila, ale na účet jim přišlo jen 370 tisíc. Muž byl překvapen, že přišlo tak málo a snažil se ženu kontaktovat, což se mu bohužel  nikdy nepodařilo. Peníze sice použili na rekonstrukci bytu, ale jiného než bylo v žádosti uvedeno.
Ačkoliv dluh řádně splácejí, za předložení falešných dokladů při žádosti o úvěr jim hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.

por. Iva Kormošová
22.2.2018, 14.00

vytisknout  e-mailem