Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obchodníci s lidmi obviněni

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech rozbili skupinu obchodníků s lidmi, která měla organizovat homosexuální prostituci mladistvých chlapců. 

V této trestní věci s krycím názvem ARCUS je obviněno celkem 6 mužů z trestných činů obchodování s lidmi, kuplířství, svádění k pohlavnímu styku a ohrožování výchovy dítěte.

Osobám je kladeno za vinu, že nejméně od roku 2015 měly na území hlavního města Prahy a na dalších místech České republiky (zejména na Ostravsku), ale i v zahraničí zprostředkovávat k poskytování sexuálních služeb za úplatu muže ve věku od 18 do 25 let (zejména mladistvého vzhledu) a rovněž chlapce mladší 18 let. Z této činnosti pak měly získávat finanční prospěch.

K nabízení sexuálních služeb mělo docházet především v nočním klubu v centru Prahy, ze kterého klienti museli prostituty vyplatit. Poté si je mohli odvést pryč z klubu, zejména do hotelů, kde mělo docházet k sexu. Část obviněných navíc měla organizovat provozování prostituce v zahraničí, konkrétně ve Švýcarsku. Podle kriminalistů NCOZ mělo dále docházet k organizování „večírků“ na různých místech České republiky (především v hotelových pokojích), na které někteří z obviněných měli zajišťovat mladistvé i zletilé muže, kteří pak za úplatu poskytovali sexuální služby „zákazníkům“.

Obviněným osobám přitom mělo být známo, že někteří chlapci v té době ještě nedosáhli věku 18 let.

Hlavním organizátorem této trestné činnosti je podle závěrů kriminalistů NCOZ dvaapadesátiletý občan Švýcarské konfederace, který provozuje noční klub v centru Prahy. Tento muž měl úkolovat další osoby, které měly rozdělenou svoji činnost (např. určení zastupování vedení klubu v případě nepřítomnosti). Noční klub je prezentován zejména v zahraničí a převážnou většinu klientely tvoří cizinci.

Případem se původně zabývalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, které jej následně postoupilo na tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu SKPV.

Dva obviněné muže vzal soudce do vazby. V případě pravomocného rozsudku hrozí čtyřem osobám trest odnětí svobody až na 12 let. Zbylým dvěma mužům hrozí nižší trest (nejsou stíháni pro trestný čin obchodování s lidmi). Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Pod článkem je k dispozici video z prohlídky nočního klubu.

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
21. listopadu 2017

vytisknout  e-mailem