Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obchodování s lidmi - návrh na obžalobu 2 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech navrhli podat obžalobu na dvě osoby (muže a ženu) pro trestné činy obchodování s lidmi, kuplířství, znásilnění a nedovolené ozbrojování. 

Obviněný muž (cizinec) měl v letech 2016 - 2019 na území svého domovského státu v jihovýchodní Evropě organizovat nábor krajanů, kterým sliboval práci v České republice spočívající v těžbě dřeva za měsíční mzdu ve výši cca 30 tisíc Kč. Nejméně 11 dělníků nechal dopravit do České republiky a ubytoval je v nevyhovujících podmínkách (bez tekoucí vody a sociálního zařízení). Dělníci měli pracovat 12 hodin denně včetně víkendů, kdy obviněný jim podle našich závěrů zadržoval mzdu a měsíčně jim vyplácel jen několik stovek korun. Sám za jejich práci měl inkasovat více než 1 milion Kč. 

Tento muž měl dále v období let 2018 - 2021 ve svém domovském státu najmout nejméně 5 dívek k provozování prostituce v nočním klubu na jihu Čech. Obviněná žena pak měla organizovat činnost dívek v podniku. Dívky musely dvojici osob odevzdávat jednu třetinu výdělků získaných prostitucí, kdy obvinění tak podle našich závěrů tímto způsobem získali nejméně 1 milion Kč. 

Obviněný muž měl dále v roce 2020 přinutit k pohlavnímu styku jednu z najatých dívek. Rovněž měl bez povolení přechovávat dlouhou střelnou zbraň kategorie C (loveckou kulovnici) včetně většího množství střeliva. 

Muž je stíhán pro trestné činy obchodování s lidmi, kuplířství, znásilnění a nedovolené ozbrojování, za které mu v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. Žena je stíhána pro trestný čin kuplířství, za který jí v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

Obě obviněné osoby byly stíhány vazebně, nicméně z vazby již byly propuštěny. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl předán na Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích. 



plk. Mgr. Jaroslav Ibehej 
NCOZ SKPV
18. července 2023

vytisknout  e-mailem