Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Občanskoprávní spor

Žadatelka požádala o (cituji) „specifikaci stanoveného postupu PČR v případech nepředání dětí ke styku, určenému pravomocným rozsudkem, dostaví-li se rodič s rozsudkem vymezeným právem styku k předání do rozsudkem určeného místa předání nezl. dítěte pečujícím rodičem.“ 

Konkrétně požádala o následující informace (cituji):

1/ kde je upraveno, jak má PČR v těchto případech postupovat

2/ je-li to upraveno v nějaké směrnici, vnitřní instrukci, prosím o její znění

3/ je-li to upraveno, má PČR povinnost podle toho postupovat?

4/ jaké návazné kroky v případě nepředání nezl. za výše uvedených podmínek PČR provádí, má provádět, měla by provádět, a jak je to libovolné, tj. na úvaze/zhodnocení daného policisty?

Policie České republiky sdělila žadatelce, že v "případech nepředání dětí ke styku s rodičem, určenému pravomocným rozsudkem" se jedná o občanskoprávní věc, ve které Policie České republiky nemá pravomoc jednat. Policie České republiky plní pouze úkoly podle § 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, tedy nemá oprávnění zasahovat do podstaty občanskoprávního sporu, na který směřuje Váš dotaz. Policie České republiky koná v případě, že z konkrétního oznámení vyplývá podezření o ohrožení nebo porušen zájmů vyjmenovaných v § 2 zákona č. 273/2008 Sb. Konkrétní postup Policie České republiky se odvíjí od okolností každého jednotlivého oznámení.

pplk. JUDr. L. Žárská, 12. 7. 2017

vytisknout  e-mailem