Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Občané, dávejte si zvýšený pozor na kapsáře a zloděje!

KRAJ - Občané, dávejte si zvýšený pozor na kapsáře a zloděje! Ve vlastním zájmu dodržujte pravidla bezpečného chování! 

S pachateli kapesních krádeží se policisté setkávají v průběhu celého roku. Lze však předpokládat, že nyní v předvánoční době využijí zvýšené koncentrace lidí v supermarketech, hromadných dopravních prostředcích i na tržištích, kterou navíc umocňuje velký shon, nervozita, nepozornost a neopatrnost nakupujících.

Svoji kořist pachatelé získávají z kabelek odložených v nákupních vozících, na pultech obchodů či kapes bund, batohů a tašek. Scénář takových trestných činů by mohli policisté do protokolů zapisovat „přes kopírák“. Zloděj odcizí svůj předmět zájmu v nestřeženém okamžiku a během nepatrné chvilky bez povšimnutí zmizí.

V minulosti například dosud neznámý pachatel odcizil z batohu na zádech peněženku ženě, která v té době vycházela z prodejny Albert v ulici Želivského v Jablonci nad Nisou Rýnovicích na parkoviště. Žena v ukradené peněžence měla uloženou finanční hotovost, slevové karty do obchodů a osobní doklady  - vše v celkové hodnotě 2.250,- Kč. Pachatel se tímto jednáním dopustil trestného činu krádeže, za jehož spáchání mu v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Je velmi důležité dodržovat zásady bezpečného chování a naučit se dávat si pozor na své věci – je třeba se vyhnout nedbalému zacházení s nimi a nedat tak zlodějům příležitost cokoli ukradnout.

Občané, dávejte si v nadcházejícím předvánočním čase zvýšený pozor na kapsáře a zloděje a ve vlastním zájmu dodržujte pravidla bezpečného chování. Připomínáme některá základní:

Při procházkách a nákupech na vánočních tržištích se vyplatí rozdělit peníze na   menší částky, uschovat je a nosit je odděleně.

Nikdy nenechávejte peněženku a doklady na vrchu kabelky či nákupní tašky. V nákupním centru, obchodech a obchodních domech nikdy nenechávejte tašku či kabelku v prostoru nákupního vozíku a už vůbec ne v sedáku pro dítě.

Buďte ostražití v prostředcích městské hromadné přepravy, kde je v předvánočním čase neustále nával cestujících. Kapsáři zde „pracují“ buď samostatně, nebo ve skupinách, což je pro ně bezpečnější. Vyvolají zmatek, natlačí se k vytipované osobě, někdo z nich ukradne peněženku, předá ji dalšímu, který ji schová. Skupina se tváří, jako by k sobě nepatřila a vystupují většinou společně.

Ženám doporučujeme mít ruku na zipu kabelky či tašky.

Mládež by si měla dávat pozor na své batohy. Batoh na zádech v tlačenici není v bezpečí.

Mužům doporučujeme uložit peníze a doklady do náprsní kapsy bundy či kabátu, která je na zip.

Při delším cestování vlakem či autobusem za vánočními nákupy platí stejná   pravidla. Svá zavazadla musíte mít i zde neustále pod kontrolou - spát rozhodně  nedoporučujeme. Je lepší vyhýbat se lidem, kteří jsou viditelně pod vlivem  alkoholu, drog nebo jsou agresivní.

Při výběru finanční hotovosti z peněžního bankomatu je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nedopusťte, aby vás při zadávání PINu někdo rušil. Všímejte se  nestandartně fungujících a vypadajících bankomatů (nějaké přídavné čtecí  zařízení, miniaturní kamera apod.). V případě takového zjištění informujte Policii České republiky.

Při bezhotovostních platbách v obchodě, restauraci apod. zadávejte PIN co nejopatrněji, nepouštějte platební kartu z dohledu. Dohlédněte, aby byl k jedné vaší platbě vyhotoven pouze jeden doklad o provedení transakce. Doklady od provedených transakcí včetně potvrzení výběrů z bankomatů hned nevyhazujte – uschovejte je alespoň po dobu tří měsíců.

Co dělat při okradení?

Při odcizení peněženky, dokladů, platební karty je nutné neprodleně vše nahlásit na Policii České republiky, nejlépe v místě, kde došlo k odcizení nebo na linku 158. Je třeba zachovat pokud možno klid, uvést vaše jméno, telefonní číslo, vaši přesnou adresu a popsat událost. Policii bude zajímat co nejvíce důležitých údajů o události a pachateli - jeho popis: pohlaví, věk, výška, účes, obličej, chůze, fyzické zvláštnosti, oblečení, způsob řeči. Policie s vámi následně sepíše na služebně protokol. Váš popis uvedený v protokolu je důležitý pro konečné zadržení a usvědčení pachatelů těchto krádeží.

Při odcizení platební karty je nutné provést okamžitě její blokaci u peněžního ústavu, který vám ji vydal.


15. 12. 2017
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem