Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nulová tolerance

Jihočeský kraj - České Budějovice - Dopravní policisté se zaměřili na nebezpečné návykové látky. 

Sobotního rána dne 16. března 2024 jsme na Českobudějovicku provedli dopravně bezpečnostní akci, pod názvem NULOVÁ TOLERANCE, s cílem snížení dopravní nehodovosti a s tím spojených následků řidiči motorových a nemotorových vozidel, v v důsledku porušení zákonného ustanovení o zákazu požívání návykových látek před a během jízdy.

Od brzkých hodin se do akce zapojilo na dvě desítky dopravní policistů, kteří za několik hodin zastavili a zkontrolovali 353 motorových vozidel. Přitom zjistili 28 přestupků a 2 trestné činy.

„V síti“ strážců zákona uvízlo 9 řidičů, kteří si neodpustili požít alkohol a jeden z hříšníků odmítl test na návykovou látku testerem DrugWipe 5. V tomto případě je dle novelizace zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších změn, platné že jeho jednání je odesláno ke správnímu odboru obce s rozšířenou působností.

Dále byli řidiči řešeni za

     -   porušení nejvyšší povolené rychlosti v jízdě – v 5 případech

     -  nevyhovující technický stav motorového vozidla – v 9 případech

     -  nepoužití bezpečnostních pásů – ve 2 případech

S blížícím se koncem března začnou řidiči přezouvat na svých vozech zimní pneumatiky na letní. Proto všem řidičům doporučujeme, pokud budete „nazouvat“ ojeté letní dezény, řádně si zkontrolujte běhoun i kord. Vždy zkontrolovaná a vyvážená pneumatika, Vám usnadní plynulou jízdu a sníží možnost aqauplaningu na mokré vozovce či nebezpečí smyku.  

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

19. března 2024

vytisknout  e-mailem