Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Novinka v oblasti prevence

Ms kraj: Krajské ředitelství dnes představilo hru - novinku v oblasti prevence 

"Na policejní služebně"

V podmínkách Policie České republiky vznikla zřejmě jedinečná hra „Na policejní služebně“. Jedná se o takzvanou vylamovačku, která je určena dětem od 3 let věku. Měla by seznámit děti se zásadami bezpečného chování a současně jim, ale také dospělým, přiblížit každodenní službu policistů.

Hru vydalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje. Nejedná se v žádném případě o ojedinělý projekt našeho ředitelství obdobného typu v oblasti prevence a osvěty, z aktivit určených pro děti připomeňme knížku „Policejní pohádky“ nebo didaktickou hru „Učíme se s Honzíkem aneb Policejní pohádky hrou“, pro seniory pak publikaci „Černá kronika aneb ze soudních síní“.

Novinka „Na policejní služebně“ je koncipována s ohledem na věk dětí, přizpůsobena jejich vnímání a fantazii. Děti mají možnost seznámit se vhodnou, zjednodušenou formou s různými specializacemi policejních služeb a policejní technikou. Po vylomení hracích postav a maket a sestavení modelu policejní služebny a modelů služebních dopravních prostředků mohou děti absolvovat dle vlastní fantazie různé situace. Možností je vícero. Jednak, model služebny je členěn na několik místností (například místnost dozorčího, kriminalisty nebo policejní cela) a lze do nich umísťovat hrací modely a makety. Dále, kromě místností nabízí hra také různé modifikace skládání přiložených platforem. Pomocí modelů a maket se nabízí vytváření situací, díky kterým mají děti možnost seznámit se s bezpečným pohybem na silnicích, bezpečném chování na dětském hřišti a podobně.

Součásti produktu je informační a návodová brožura. Obsahuje pracovní postupy k sestavení modelů, popisy policejních činností, techniky a jednotlivých místností služebny. Nechybí ani informace k platformám. Nejedná se o pouhý informativní popis, ale podstatnou část tvoří otázky a vytváření situací, vždy přináležející každému obrázku. Záměrem autorů je, aby se děti nad otázkami zamyslely a odpověděly, stejně tak, aby si vyzkoušely dle zadání různé situace. Dospělí tak mají jedinečnou možnost zjistit znalosti dětí a popřípadě je poopravit nebo poučit.

Atraktivitě vylamovačky přispěje bezesporu její grafické zpracování. Se všemi požadavky zpracovatelů projektu si s precizností jí vlastní poradila paní Šárka Nogová. Práce to nebyla v žádném případě jednoduchá, neboť bylo zapotřebí skloubit požadavky na zachování vyobrazení specifičnosti policejních činností a současně akceptaci dětského vnímání.

Ke hře je třeba uvést, že naší snahou bylo umožnit dětem vhlédnout do policejní činnosti a současně na ně preventivně a osvětově působit zajímavou a vhodnou formou. Vybrali jsme formu hry, v tomto případě bez soutěžení nebo definování pravidel, ale jednoznačně s cílem uplatnění dětské fantazie. Celá hra je zjednodušená, v reálu nejsou všechny definované činnosti ani technika na každém oddělení, ale pro projekt bylo takovéto zpracování více než žádoucí.  Policejní práce je rozmanitá, zajímavá a záslužná, ale je spjata s profesionalitou, zodpovědností a precizností. To vše by se mělo ve hře odrážet… 

Dnes proběhlo představení projektu, hry v Základní škole a Mateřské škole Vřesina (okres Ostrava). Reakce dětí byly očekávané – s vylamovačkou si hrály, používaly různé modely a makety, vytvářely si vlastní situace. Mnoho dětí se ptalo na vše související jak přítomných policistů, tak samozřejmě pedagogů.

Informace k distribuci hry

Hra „Na policejní služebně“ je obsahově zaměřena primárně do oblasti prevence. Je určena dětem, a to od věku 3 let.

Hra bude distribuována zájemcům do mateřských i základních škol Moravskoslezského kraje. V případě zájmu lze kontaktovat policisty jednotlivých oddělení tisku a prevence moravskoslezské policie (kontakty naleznou zájemci na webových stránkách www.policie.cz).

Dovolíme si upozornit, že distribuce pro školská zařízení bude probíhat do vyčerpání zásob.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 23. dubna 2018

Odkazy do noveho okna

na policejní služebně

na policejní služebně 

Detailní náhled

na policejní služebně_02

na policejní služebně_02 

Detailní náhled

na policejní služebně_03

na policejní služebně_03 

Detailní náhled

na policejní služebně_04

na policejní služebně_04 

Detailní náhled

na policejní služebně_05

na policejní služebně_05 

Detailní náhled

na policejní služebně_06

na policejní služebně_06 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem