Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nové policejní vozidlo

Jihočeský kraj - České Budějovice - Policisté z odboru cizinecké policie představili své nové vozidlo Schengenbus. 

V pátek dopoledne představili policisté Odboru cizinecké policie zástupcům médií nové speciální vozidlo, tzv. SCHENGENBUS. Jedná se o dodávkové vozidlo tovární značky Mercedes Sprinter CDI KA s pohonem 4x4. Uvnitř je skutečná laboratoř, vozidlo obsahuje videospektrální komparátor pro kontrolu dokladů, platidel a tiskopisů. K tomu se používají různé druhy osvětlení. Dále je zde ruční termovizní kamera, stereomikroskop, fotografické vybavení, notebooky s příslušenstvím a další technické vymoženosti. Vozidlo je zcela nezávislé na elektrické síti, neboť si v případě potřeby, prostřednictví elektrocentrály dokáže vyrobit elektrické napětí a je energeticky soběstačné.

Policisté díky tomuto vozidlu mohou kdekoli v terénu během chvíle poznat, při kontrole dokladů, platidel a dokumentů, zda se jedná o padělky či pravé písemnosti. Cena jednoho Schengenbusu s veškerým vybavením je 5 255 632 korun.

Dále se pro jihočeské policisty připravuje transportní vozidlo stejné značky, typ 519 CDI XL, KAWA s pohonem 4x4 v policejním barevném provedení, s kapacitou 16 osob včetně řidiče. Vozidlo lze použít nejen pro potřeby cizinecké policie, ale zároveň i pro ostatní útvary Policie ČR. Cena tohoto eskortního vozidla je 2 151 449 korun.

Vozidla budou využita dle potřeb po celém území Jihočeského kraje.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

20. února 2017

Odkazy do noveho okna

Schengenbus I.

Schengenbus I. 

Detailní náhled

Schengenbus II.

Schengenbus II. 

Detailní náhled

Schengenbus III.

Schengenbus III. 

Detailní náhled

Schengenbus IV.

Schengenbus IV. 

Detailní náhled

Schengenbus V.

Schengenbus V. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem