Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová letecká základna v Ostravě

Slavnostní zahájení provozu Letecké základny Ostrava – Zábřeh 

Dnes 22. května proběhlo za přítomnosti policejního prezidenta genmjr. Tomáše Tuhého slavnostní zahájení zkušebního provozu již třetí letecké základny Letecké služby Policie ČR. Díky velmi usilovné práci se podařilo během pouhého jednoho roku za pomoci mnoha důležitých investorů a to města Ostravy a Moravskoslezského kraje zřídit tuto novou základnu.

Počínaje dnešním dnem je v Ostravě zahájen zkušební provoz a to každý lichý týden od pondělí do pátku ve dvanáctihodinových denních směnách. V tuto chvíli Policie České republiky disponuje celkem 14 vrtulníky, z nichž je 8 vrtulníků typu EC 135 a 6 typy BEL 412. V současné chvíli bude na základně v Ostravě využíván prozatím vrtulník EC 135.

„Jsem velmi rád, že se podařilo v tak krátké době základnu zprovoznit a tím zajistit mnohem lepší dostupnost a bezpečnost pro Severní Moravu“, řekl genmjr. Tomáš Tuhý.

„Díky specifickým vlastnostem vrtulníků a speciálnímu technickému vybavení jsou vrtulníky určené zejména k zásahům v těžko přístupných místech a také k případům, kdy hrozí nebezpečí z prodlení. Proto je Letecká služba nepostradatelným partnerem nejen pro další útvary policie, ale i pro další záchranné sbory jako Hasičský záchranný sbor, Zdravotnická záchranná služba, Horská služba a další subjekty v případě, že to vyžaduje veřejný zájem. Vzhledem k tomu vnímám jako velký přínos, že nyní k letecké základně v Praze a Brně přibyla i tato v Ostravě,“ dodal policejní prezident.

Slavnostním přestřižením pásky všemi přítomnými, mezi nimiž nechyběl policejní prezident genmjr.. Tomáš Tuhý, hejtman Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru brig. gen. Slavomír Bell a ředitel Letecké služby PČR plk. Tomáš Hytych, byla pár minut po dvanácté hodině základna oficiálně zprovozněna. Ředitel Letecké služby všem přítomným představil nové prostory, které budou policisty z Letecké služby využívány.

Slavnostního zahájení se dále zúčastnil ředitel Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje plk. Tomáš Kužel, zástupce ředitele Kanceláře policejního prezidenta plk. Marián Paštinský, plk. Petr Lessy policejní přidělenec na Slovensku, zástupci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, další členové vedení Moravskoslezského kraje, vedení města Ostravy a také členové bezpečnostních komisí. 

22. května 2017

kpt. Eva Kropáčová

tisková mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem