Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ničení munice v Ralsku

Pyrotechnická služba Policie ČR likviduje stovky kusů munice pocházející z Bořího lesa na Břeclavsku 

Od listopadu 2015 probíhá kontinuální pyrotechnický průzkum na Břeclavsku v Jihomoravském kraji v lokalitě Boří les. Nalezená munice pocházející z 2. světové války byla při neodborné likvidaci továrny Muna rozhozena na ploše cca 750 ha.

Zaměstnanci specializované společnosti dosud v lese nalezli stovky kusů munice různých druhů, která je poté předána Policii ČR k likvidaci. Část munice je pro svoji nebezpečnost nutné zničit Pyrotechnickou službou Policie ČR na místě nálezu, munice schopná převozu je pak transportována k hromadnému zničení na stálé trhací jámě.

Včera 3. května proběhla v Ralsku na stálé trhací jámě ukázka ničení této munice, která nemohla být zlikvidována přímo na místě nálezu. Policejní pyrotechnici po uložení střel do trhací jámy provedli tři řízené bezpečné odstřely.

„Každý rok mají pyrotechnici kolem 1 500 výjezdů, zajistí přibližně 35 tun munice, která je většinou převážena právě na stálou trhací jámu do Ralska. V první etapě čištění Bořího lesa bylo nalezeno 453 kusů a ve druhé etapě zatím 123 kusů munice“ uvedl přítomným plk. Miloslav Žán.

„Jsem rád, že likvidace munice v Bořím lese zdárně pokračuje a všichni spolupracujeme na tom, aby bylo potenciální riziko odstraněno. I když to ještě bude trvat několik let, důležité je, že práce postupují a čistí území, které navazuje na Lednicko-valtický areál,“  řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

kpt. Eva Kropáčová

3. května 2017

vytisknout  e-mailem