Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nezletilý cyklista se střetl s vozidlem

Praha venkov - VÝCHOD – V Šestajovicích policisté řešili dopravní nehodu s účastí mladého cyklisty. 

S jarním počasím na silnicích a cyklostezkách přibývají nejen děti, ale i dospělí a senioři, kteří po zimě vyndali svá jízdní kola. Neměli bychom však při sportování zapomínat na důležitá pravidla a chování v silničním provozu.

Ve středu 27. března před osmou hodinou ráno vjel třináctiletý cyklista na přechod pro chodce, kde v té chvíli svítila červená. Následkem toho, že se mladík nerozhlédl a nerespektoval červený signál „STůJ“, došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vozem. Naštěstí se tato dopravní nehoda obešla bez vážného zranění a tragických následků.

Takové štěstí by se však nemuselo opakovat, proto připomínáme a apelujeme na všechny cyklisty, motorkáře a další účastníky silničního provozu, aby se chovali ukázněně, obezřetně, dodržovali všechna pravidla a předpisy.

Proč je nutné použít při jízdě cyklistickou přilbu?

  • Jednou ze základních příčin zranění či úmrtí cyklistů je právě poranění hlavy. Cyklistická přilba zabrání 85% úrazů hlavy a 88% úrazů mozku.
  • Při střetu vozidla s cyklistou dochází nejčastěji k úrazu hlavy nárazem na vozovku, kapotu vozidla nebo jinou překážku (strom, patník).
  • Koncentrovaný úder do hlavy dokáže usmrtit dospělého při pádu již při rychlosti 11 km/h, dítě i při nižší rychlost.
  • V závislosti na síle úderu může poranění hlavy vyústit v dlouhodobé poruchy soustředění, bolesti hlavy a problémy s rovnováhou, případě ve vážné poškození mozku, či úmrtí.

por. Mgr. Eva Hašlová
tisková mluvčí PČR Praha venkov – Východ
2.4. 2019

vytisknout  e-mailem